- Juneda , Les Borges Blanques

Setze colles es disputaran el concurs de Juneda de sardana esportiva

Foto: Marc Rovira/FSCL

El Parc Alegria de Juneda acollirà aquest dissabte el primer dels dos certàmens del Campionat de la Terra Ferma de sardana esportiva que acollirà la comarca aquesta temporada 2014. A partir de les 12 del migdia, setze colles ponentines, entre les quals 9 de la categoria absoluta, es disputaran el Concurs 'Vila de Juneda'. Una edició que comptarà amb la música de la cobla-orquestra Els Montgrins.

La lleidatana Dolç Infern, l'abanderada del Grup Sardanista Montserrat (GSM), busca fer-se amb el lideratge després d'haver guanyat en la modalitat de lluïment els anteriors quatre certàmens disputats aquesta campanya (Almacelles, Lleida, Agramunt i Ivars d'Urgell). La modalitat de punts lliures està més disputada: la colla Estol-Espígol, d'Agramunt, i Dolç Infern porten guanyats dos concursos cadascuna, encara que la lleidatana té un lleuger avantatge ja que ha puntuat a tots els certàmens de la temporada, a diferència dels verd-i-blancs que no es van presentar al primer.

El concurs de dissabte té la peculiaritat que es farà a les 12 del migdia, encara que el reglament del Campionat marca que si cau en dissabte s'hauria de fer a partir de les 5 de la tarda. Des de l'organització expliquen que es fa per facilitar l'assistència de públic, ja que cau en Festa Major de Juneda, "després de l'èxit de l'any passat". En aquest sentit, afirmen que es va escriure a totes les colles per saber si hi hauria cap inconvenient i que cap hi va posar pegues, "al contrari, s'han aconseguit setze inscripcions".

Brut Natura, la representant de la comarca

La colla Brut Natura, de les Borges Blanques, serà la única de les Garrigues. Per al conjunt suposarà la tercera sortida d'aquesta temporada ja que també ha participat al concurs de Lleida, on va acabar novena de lluïment amb 53 punts, i al d'Agramunt, vuitena de lluïment amb 49 punts.

Setze colles d'arreu de Ponent

A més de Dolç Infern, Estol-Espígol i Brut Natura, la resta de colles que es disputaran la categoria absoluta a Juneda són la cerverina Jovencells, Somni (del GSM), la bellputxenca Ferma de Ponent, la pontsicana Font de Valldans, la bellvisenca Xalem i la balaguerina Verge del Miracle.

També hi haurà la juvenil Guspira (GSM); les infantils Estelats (Agramunt), Escarlata (GSM) i Demà Jovencells (Cervera), i les alevines Dimoniets (GSM) i Esclat de Primavera (Almacelles).

Fora de concurs s'hi podrà veure la colla balaguerina anomenada Santa Maria de les Franqueses. També s'hi podria incorporar a darrer moment l'exhibició dels nens i nenes que han participat al programa Saltem i Ballem d'ensenyament de la sardana.

Les Borges, acollirà el Campionat el 7 de setembre

L'altre concurs garriguenc de la present temporada serà, un any més, el de les Borges Blanques, que es disputarà el diumenge 7 de setembre al migdia. El dia abans al vespre haurà tingut lloc el de Vilanova de Bellpuig.