- Cervià de les Garrigues , L'Albi , Les Borges Blanques

Borges-Riu Set, l'herència de la travessa Borges-Montblanc

El Centre Excursionista Borges-Garrigues enceta el 26 de març un nou format d'aquesta caminada de resistència.

El diumenge 26 de març arriba una nova caminada a la comarca. Es tracta de la Borges-Riu Set, organitzada pel Centre Excursionista Borges-Garrigues i que agafa el relleu de la travessa Borges-Montblanc que es va fer entre el 2009 i el 2016. Després de vuit edicions, l’entitat ha decidit repensar-la i iniciar-ne una de nova, amb nou format i noves dates. Dilluns passat, 13 de març, tres representants de la comissió organitzadora, Ramon Not, Teresa Viles i Miquel Andreu, en van donar els detalls en roda de premsa a la Diputació de Lleida, acompanyats de l’alcalde de les Borges i diputat provincial, Enric Mir. 

Més facilitats i menys calor

Entre els motius del canvi hi ha, per exemple, la logística. El circuit lineal d'abans, amb sortida a les Borges i arribada a Montblanc, obligava a fer un esforç extra en transport de participants al punt inicial i traginar equipatges amunt i avall, així com a fer un muntatge de sortida a una ciutat i un d'arribada a una altra, sense comptar, tampoc, amb la complicitat d'alguna entitat homònima a la Conca de Barberà. La Borges-Riu Set, en canvi, és circular, amb inici i final a la capital garriguenca. D'altra banda, la data de la Borges-Montblanc, a finals d'agost, suposava calor extrema, de manera que s'ha buscat una alternativa el més primaveral possible, tant per evitar altes temperatures com per oferir al participant un paisatge més ufanós. L’organització ha prioritzat no coincidir ni amb cap caminada o pedalada a les Garrigues ni amb cap de les caminades de resistència del calendari de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Finalment, el forat que quedava era el 26 de març, el de la matinada del canvi d’hora. 

Amb la nova marxa, el Centre ha volgut promocionar també els atractius de les Garrigues. En aquest sentit, tots els recorreguts són íntegrament per dins de la comarca i el llarg, de 55 km, passa per una alzina mil·lenària, l’ermita de les Besses, Cervià, part de la vall del riu Set, l’Albi i els turons dels Marquesos, Xiveta, Bessons i Rispa. Prop d’un 40% del recorregut és per corriols. El fet que sigui circular afavoreix, d’altra banda, que familiars i acompanyants dels participants puguin passar l’espera a les Borges i conèixer-ne els atractius o fer-hi compres.

Tres circuits

Per afavorir una major participació local i un caire també més popular, el Centre ha dissenyat tres circuits, un de 55 km, un de 25 i un de 15, aproximadament. Amb més de 130 inscrits actualment (el termini acaba el diumenge 19), quasi el 75% ho estan al llarg. Per als dos més curts, l'organització ha reduït el preu a 10 euros (Marxa de l'Aranyó) i 15 euros (Marxa dels Bessons). El Centre compta amb una seixantena de voluntaris, també de Cervià i l'Albi, per organitzar la jornada.