COMARCA
- Les Borges Blanques

[ACTUALITZACIÓ: ajornat pel dia 30]. Acte de record a les víctimes de la guerra a les Borges

S'instal·larà una planxa metàl·lica amb el nom de les persones enterrades a la fossa comuna.

(foto: M.A.)

[ACTUALITZACIÓ: ajornat pel dia 30]. La Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges ha convocat per aquest diumenge, 2 d'abril a les onze del matí, un acte al cementiri municipal per recordar les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna que hi ha al recinte, coincidint amb el dia que les Borges va patir el primer bombardeig, el 2 d’abril del 1938. La majoria de víctimes d’aquell atac van ser enterrades a la fossa en qüestió.

L'espai ha anat rebent rams de flors periòdicament, però no ha estat mai senyalitzat ni contextualitzat. Ara, finalment, s'instal·larà una planxa metàl·lica amb els noms de les persones que hi ha. L'Ajuntament, que col·labora en l'acte, s'ha fet càrrec de les despeses. El Centre d'Estudis també hi participarà amb la intervenció del seu president, Josep Rubió, i es preveu una representació de la subdirecció general de Memòria, Pau i Drets Humans de la Generalitat. 

La Comissió Ciutadana per la Memòria la formen un grup de borgencs i borgenques, no constituït formalment, que es va crear el 2015, arran de la commemoració del 70è aniversari de l’alliberament de Mauthausen amb un acte de record a les víctimes garriguenques dels camps nazis convocat al monument que hi ha al Terrall en honor seu. Posteriorment, el grup ha organitzat actes de record pel bombardeig del 25 de novembre de 1938 a la població i pels anomenats Fets del Castell del 1937.