COMARCA

Un total de 850 regants es beneficiaran de la quarta fase del Garrigues Sud

El president de la Generalitat, José Montilla, ha estat l’encarregat de presidir la inauguració de la quarta etapa del reg del Garrigues Sud, una obra que beneficiarà a 850 regants dels municipis de Bellaguarda, els Torms, la Granadella i Juncosa i que comprèn 5.500 hectàrees, de les quals 2.600 s’han posat ara en servei.
El regadiu del Garrigues Sud s’ha concebut sobre la base de l’aprofitament d’aigua del riu Ebre amb una superfície regable d’un total de 10.750 hectàrees. Actualment, estan en servei unes 5.250 corresponents a les etapes I, II i III d’aquest regadiu. En total, aquestes tres primeres fases han beneficiat a 800 regants dels municipis de Flix, Bovera, La Granadella, Bellaguarda, Juncosa i Els Torms. Ara, amb l’obra inaugurada aquest dilluns 23 d’agost, la quarta i darrera etapa que hi havia pendent permetrà posar en servei les 5.500 hectàrees que resten.
En concret s’ha construït una estació de bombament EB3 amb una potencia de 750Kw, una canonada d’impulsió d’uns 420 metres i dos embassaments (E4 de 91.000 m3 i E1 de 92.000 m3), així com una xarxa de reg i la construcció d’una nova línea per al subministrament elèctric en mitja tensió de l’Estació de Bombament, anteriorment esmentada.
La inversió total previst per al reg del Garrigues Sud és de 102 milions d’euros, dels quals 80 milions ja s’han executat. Per tant, només resten per executar 21 milions d’euros. Es preveu finalitzar el conjunt de l’obra de transformació del regadiu el desembre de 2012.
El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha destacat durant l’acte que ha tingut lloc al municipi de Bellaguarda el compromís del Govern amb les infraestructures de regadiu i ha assenyalat que el Garrigues Sud respon a tres estratègies perquè “cohesiona la societat, perquè proporciona serveis bàsics a aquesta part de les Garrigues i de la Ribera d’Ebre” i finalment perquè “és una acció més per plantar cara a la crisi”.