COMARCA
- Cervià de les Garrigues

Mor Mossèn Aixalà de Cervià de les Garrigues, poble on avui se celebra el seu funeral

FOTO: tottarragona.cat

L’Església Parroquial de Miquel Arcàngel de Cervià de les Garrigues acollirà avui a partir de les 11.00h el funeral de Mons. Martí i Aixalà, un mossèn que va néixer a Cervià de les Garrigues el 5 de setembre de 1935. El funeral estarà presidit per l’arquebisbe.

Des de ben jove ja va manifestar la seva vocació presbiteral, la qual cosa el va dur a ingressar en el Seminari Pontifici, on va cursar els estudis eclesiàstics i on, a la seva capella major, va rebre l’orde sacerdotal de mans del cardenal Mons. Benjamín de Arriba y Castro. Igualment ben aviat va mostrar les seves preocupacions culturals, que el dugueren a llicenciar-se en Teologia, Arqueologia, Sociologia i Filologia anglogermànica.

Els seus coneixements d’Arqueologia i del món de l’art religiós van portar-lo a ser nomenat delegat diocesà per al Patrimoni Artístic i Documental i Art Sacre, així com director de la Biblioteca del Seminari i del Museu Diocesà, càrrecs que va compaginar amb el de Secretari General del Pontifici Institut d’Arqueologia Cristiana de la Santa Seu, per la qual cosa va haver de residir a Roma.

Com a científic va publicar diversos llibres i infinitat d’articles a revistes internacionals especialitzades, va dictar nombroses conferències i va participar en molts congressos internacionals, on va deixar l’empremta de la seva erudició. També va demostrar la seva vena poètica posant la lletra a nombrosos “Goigs” i també publicant els seus versos en català a diversos poemaris, tant al nostre país com a l’estranger.