COMARCA
- Les Borges Blanques

Punt i final a les obres de supressió dels passos a nivell de les Borges

Passarel·la metàlica adaptada a persones amb movilitat reduïda

L’entitat pública Adif ha finalitzat les obres de supressió dels dos passos a nivell de la línea Lleida-Barcelona, d’ample convencional, ubicats al terme municipal de les Borges Blanques. Els treballs amb una inversió de prop de 2,7 milions d’euros han consistit en la construcció d’un pas superior per als vehicles, un pas inferior per als vianants i dos nous vials d’enllaç. Aquestes actuacions han permès incrementar la permeabilitat de la infraestructura ferroviària i augmentar la seguritat dels vehicles, dels vianants i alhora dels trens.

En concret, Adif ha enllestit ara la segona fase gràcies a l’obertura del pas inferior i la passarel·la per a vianants així com un dels vials després que entrés en funcionament el pas superior per a vehicles i el primer vial el passat mes de juliol.

Aquesta actuació forma part del pla d’inversions que Adif està duent a terme per millorar la seguretat e integració de les infraestructures ferroviàries de la xarxa d’ample convencional a Catalunya. Entre aquestes, destaquen a més de la supressió i protecció dels passos a nivell, la senyalització lluminosa i acústica, la instal·lació de tanques, campanyes de sensibilització...

Actuacions realitzades

El pas superior per als vehicles té 346 metres de longitud i connecta el nucli urbà amb la rotonda de la variant de la carretera C-233. El nou vial compta am 8 metres d’amplada, dos carrils de 3,5 metres (un per a cada sentit de la circulació) i vorals de 0,5 metres.

Al costat hi ha una passarel·la per als vianants metàl·lica adaptada a persones amb mobilitat reduïda mitjançant 6 trams de rampa de dos metres d’amplada útil, amb recorreguts de 10 metres, una pendent del 8% i replans de dos metres.
Així mateix, també s’ha construït un pas inferior per als vianants que presenta una longitud de 6 metres, una alçada de 2,5 i una amplada de 2,5 metres. Els accessos es realitzen a través de rampes i escales.

El conjunt de les actuacions s’ha complementat amb la construcció de dos nous vials. El primer passa per davall del pas superior de vehicles i dóna accés a l’estació. Té una longitud de 154, 4 metres i compta amb dos carrils per a la circulació i voreres per als vianants. El segon vial connecta amb l’actual camí de la Font Vella. Té 230,5 metres i disposa d’una calçada de 6 metres d’ample.