URBANISME
- Fulleda

El Consell de Joves comença a funcionar reclamant mesures en habitatge

En una trobada a Fulleda amb alcaldes i regidors de la comarca, els joves van plantejar algunes solucions a la falta d’accés de vivenda com la creació de borses d'habitatge o la mediació entre propietaris i llogaters.

Els participants a la primera reunió entre el Consell de Joves i els alcaldes i alcaldesses. FOTO: CJG.

El Consell de Joves de les Garrigues ja és una realitat. Aquest grup, promocionat des de l'Oficina Jove de les Garrigues amb el suport de la coordinació territorial de la Direcció General de joventut a Lleida, ha sorgit després d'una sèrie de sis trobades de joves en diversos pobles de la comarca. Les reunions van iniciar-se el 9 de febrer del 2019 a Castelldans i al llarg de tot l'any hi han participat fins a 42 joves de 16 pobles diferents. Finalment, el grup s'ha constituït amb la presència de 16 joves, que formaran l'equip permanent.

Treball previ

A les trobades de l'any 2019 el Consell de Joves ja va realitzar diverses dinàmiques en les quals es van posar sobre la taula la realitat de la comarca i el greu problema del despoblament de la majoria dels pobles. Per això van començar a treballar per tal d'impulsar projectes que els permetin seguir vivint i treballant als seus pobles. Després d'estudiar diversos àmbits d'actuació es va concloure que el més urgent i necessari era afrontar el problema de l'accés a l'habitatge. L'anàlisi de la realitat va portar a una diagnosi: Gent sense cases, cases sense gent. Tot i que a tots els pobles hi ha moltes cases buides, els joves no tenen accés a l'habitatge, ja que aquestes no estan disponibles ni en forma de lloguer ni venda.



Els alcaldes responen

Finalment, el passat dissabte 25 de gener, el Consell de Joves es va citar amb alcaldes i regidors de la comarca a Fulleda, per tal de començar a treballar per solucionar el problema. En la Jornada es va presentar l'associació en si i l'objectiu era portar als representats a reflexionar sobre aquesta problemàtica. Finalment, es va obrir un debat en què es van plantejar problemàtiques compartides per molts pobles, com la negativa dels propietaris a posar a disposició el seu habitatge, tot i el poc ús, o la degradació de les cases buides que acaben en estat ruïnós. També es van plantejar algunes solucions en què alguns pobles ja han fet els primers passos, com la creació de borses d'habitatge o la mediació entre propietaris i llogaters.

Primers compromisos

La trobada va concloure amb el compromís dels alcaldes i regidors per tal de treballar braç a braç amb els joves per intentar solucionar el problema de l'accés a l'habitatge. Com a primeres mesures, es va decidir crear una taula de treball comarcal de l'habitatge en la que hi participin tots els agents, també el Consell de Joves, i que permeti sensibilitzar la societat, posar en comú les experiències i la informació dels diversos pobles, avançar en la línia de les noves fórmules i dels models alternatius d'accés a l'habitatge, a més de compartir l'assessorament i els serveis tècnics i/o jurídics.