CULTURA
- L'Albagés , Les Borges Blanques , Sunyer

El poeta garriguenc Jaume Pont serà el protagonista del Dia Mundial de la Poesia

Foto: Albert Font-Tarrés

La Institució de les Lletres Catalanes ha escollit el poeta Jaume Pont, de Sunyer, perquè sigui l’homenatjat amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, el dissabte 21 de març.
El catedràtic de Literatura Espanyola Moderna i Contemporània de la Universitat de Lleida ha creat el poema Illa escrita que es distribuirà per tot el territori en un opuscle traduït a una vintena de llengües. L’obra serà present en els més de 250 actes que se celebraran arreu de Catalunya expressament per a la celebració.
El Dia Mundial de la Poesia va ser proclamat per la UNESCO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, l'any 1999 per tal de promoure aquesta manifestació artística.

Celebracions a la comarca
La Biblioteca Pública de l'Albagés avançarà la commemoració al divendres. Per a les 6 de la tarda ha organitzat la lectura de poesies per part dels seus autors: nens i nenes del poble.
Per la seua banda, la Biblioteca Marquès d'Olivart de les Borges Blanques acollirà, a dos quarts de 7 de la tarda, la lectura del poema de Jaume Pont. Es farà en la versió original, en català, i en alemany, anglès, àrab, aranès, castellà, basc, francès, gallec, italià, mandinga, romanès i rus, llegits per borgencs coneixedors d'aquests idiomes. A les 7 de la tarda tindrà lloc la presentació del llibre de poemes 'Tan sols una ombra' (editorial Fonoll), de Jesús Maria Villafranca; amb l'autor i l'escriptor arbequí Francesc Pané. A continuació hi haurà una lectura de poemes per part del Grup de Teatre Nissaga i acabarà amb un berenar a base de pa amb oli i sucre i una copa de cava. La vetllada serà amenitzada amb la música en directe.
La Biblioteca Joan Duch de Juneda, en canvi, celebrarà el Dia Mundial de la Poesia el dilluns 23 de març amb una activitat que s'iniciarà a dos quarts de 5 de la tarda.

 
Dediquen un festival a Jaume Pont
L’escriptor garriguenc veurà reconeguda la seua tasca literària durant la primera edició del Festival Internacional Destí Poesia km 2015, que tindrà lloc del 19 al 21 de març a Lleida sota el comissariat dels també poetes Xavier Macià i Àngels Marzo. 
Cal recordar que Jaume Pont ha guanyat premis de poesia de renom com són el Vicent Andrés Estellés, el de la Crítica Serra d’Or o el Carles Riba.