Reportatges

(foto: Diego Delso)
Història

Josep Anton Rey, 40 anys d’exili, resistència i deportació

L'albagesenc va haver de creuar la frontera el 1939, va ser internat a Argelers i a Bram, va participar en la Resistència antinazi i va ser capturat per la Gestapo i enviat a Vernet i Dachau.

Per Miquel Andreu

l setmanari tradicionalista ‘Horitzó’, de les Borges, es va fer ampli ressò dels fets. (foto: M.M.)
Història

Els Fets d’Octubre, també aquí

Ara fa 80 anys, les Borges, Juneda, Arbeca, Torregrossa, Castelldans, l’Espluga Calba, el Vilosell o la Pobla de Cérvoles van ser alguns dels llocs on es va estendre la vaga i la revolució.

Per Marc Macià

Els familiars de Navés, davant la que fou casa seva a la plaça de les Borges. (foto: M.A.)
Història

Retorn als orígens d’un alcalde oblidat

Una visita a les Borges de familiars de Joan Navés, primer alcalde elegit democràticament a la capital comarcal, permet reconstruir la trajectòria de 1939 ençà d’una figura clau en la història local.

Per Miquel Andreu

Una de les taules de debat del Fòrum Verge Extra celebrat a la Granadella el passat 8 de març. FOTO: Fòrum Verge Extra
Desenvolupament

Les oportunitats de les Garrigues, a debat al primer Fòrum Verge Extra

El Fòrum Verge Extra té com a objectiu realitzar una avaluació del potencial que té el patrimoni local com a element de valor afegit a la comercialització de l’Oli d’Oliva Verge Extra.

Per Redacció

Un camió fent la recollida de la brossa. FOTO:Arxiu
Agricultura

El reciclatge se situa en el 31,8%, gairebé vint punts per sota de l’objectiu 2020

Només Tarrés i els Torms superen el 50% de recollida selectiva, el llindar que a partir de l’any vinent determinarà les sancions que s’apliquen als diferents municipis.

Per Redacció

L’alcalde, Miquel Àngel Llimós, i l’historiador Josep Rubió amb Roser Briansó i Lidu Seró, familiars de víctimes de la repressió franquista de qui ha aparegut correspondència. FOTO: M.A.
Història

Vides atrapades en una carpeta

L’Ajuntament de l’Albagés ha trobat per casualitat entre a l’Arxiu Municipal tot un seguit de documentació relacionada amb desenes d’albagesencs empresonats o represaliats en els primers temps del franquisme.

Per Miquel Andreu

El Saïd, al passeig del Terrall de les Borges, on ja se sent pràcticament com a casa. FOTOS: M.A.
Cultura

El somni català del Saïd

El Saïd Baissa és un empresari originari de Safi, al Marroc, a qui li agradaria establir-se un dia o altre a Catalunya, país del qual s’ha enamorat. El primer pas que ha decidit és aprendre el català, i s’ho ha pres molt seriosament.

Per Miquel Andreu

Imatge de les cremes controlades fetes a Tarrés. FOTO: Xavi Minguella
Medi Ambient

Cremar per protegir-se del foc, una pràctica encara poc usual

El Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) ha dut a terme aquest mes de març un parell de cremes controlades al terme de Tarrés per crear perímetres de seguretat en cas d’un hipotètic incendi.

Per Redacció

Actuació de Manu Chao el 2018, un dels artistes que Albert Tarrats volia programar des de feia anys. FOTO: Xavi Minguella
Cultura

Slàvia, un miler de concerts a l’esquena

Es compleixen 25 anys de l’obertura d’aquesta cafeteria que des del primer dia va apostar per la música en viu, un format que, tot i l’auge d’artistes, escasseja. Des del seu naixement el 1994, la sala ha programat unes 1.000 actuacions.

Per Miquel Andreu