Reportatges

Demografia

L’escola rural com a eix de repoblament

L'Ajuntament de Llardecans s'ha proposat frenar la tendència històrica al continu descens demogràfic i l'escola Arc d'Adà es presenta com la punta de llança del projecte.

Per Miquel Andreu

Agricultura

Compost prèmium fet a Juncosa

La seixantena de socis de la cooperativa Ramaders de Juncosa tenen una planta de compostatge on, en un procés natural d’uns sis mesos de durada, es converteix el fem del bestiar en un compost d’alta qualitat i certificació ecològica.

Per Miquel Andreu

Història

Tres garriguencs que ja tenen ‘Stolpersteine’

Alexandre Tamarit, del Soleràs, Pelegrí Pelegrí, de Torrebesses i Josep Domènech, de Cervià de les Garrigues són tres de la seixantena de sabadellencs que van ser enviats als camps de l'horror. Tots tres hi van ser assassinats el 1941.

Per Miquel Andreu

Foto cedida per l'escola de l'Albagés.
Cultura

Un drac sacrificat

Robert Masip Vallès i Montse Oliva Espinalt. Mestres de l'escola Mare de Déu de Montserrat de l'Albagés. 

Per Redacció

(foto: Josep Masbernat)
Turisme

Del Senegal a Juneda. Cronologia d'un retorn caòtic en temps de coronavirus

El junedenc Josep Masbernat relata les peripècies de la tornada precipitada d'un viatge que havia de finalitzar al mes de maig. 

Per Josep Masbernat Montanyola

(foto: Xavi Minguella)
Història

Doctor Palau, un metge rural a les Borges de principis del s. XX

L’any 1989 es va batejar el carrer que va de la plaça dels porxos de les Borges al Castell Alt amb el nom de costa del Doctor Palau. És on tenia la casa i la consulta aquest metge, nascut a les Borges i on va exercir durant tota la seva carrera.

Per Pere Mestres i Ventura

(foto: M.A.)
Agricultura

Els ulls de les Garrigues

Des de la serra de la Llena i des de Maials, guaites forestals estan pendents cada dia, entre juny i setembre, de detectar qualsevol indici de foc. Són els primers a veure el fum i avisen els Bombers, però cada vegada en queden menys a Catalunya.

Per Miquel Andreu

(foto: Aj. Borges)
Cultura

L'Orfeó Terrall culmina el 50è aniversari

La formació coral de les Borges és la segona de composició mixta -dones i homes- en actiu amb una trajectòria més llarga de la comarca, després de l'Orfeó Veus del Camp del Soleràs. 

Per Miquel Andreu

(foto: Diego Delso)
Història

Josep Anton Rey, 40 anys d’exili, resistència i deportació

L'albagesenc va haver de creuar la frontera el 1939, va ser internat a Argelers i a Bram, va participar en la Resistència antinazi i va ser capturat per la Gestapo i enviat a Vernet i Dachau.

Per Miquel Andreu