Reportatges
Viure als llimbs: com campar sense poder treballar legalment
Tant a les Garrigues com a totes les parts del país hi ha persones d’origen estranger que es troben en situació administrativa irregular. Això els impedeix treballar de manera legal però, alhora, necessiten tenir ingressos per poder menjar.
Per Miquel Andreu
De forn de pa a aula per a cuiners i pastissers
Publicat al SomGarrigues 655 (14/03/2025-27/03/2025)
Per Albert González
Solidaritat més enllà del cop
Publicat al SomGarrigues 654 (14/03/2025-27/03/2025)
Per Miquel Andreu
'Jo porto oli': Deu anys del Club de Tast de la Granadella
El Club de Tast del Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya de la Granadella celebra deu anys, els mateixos que l'espai que l'acull. La iniciativa ha crescut amb participants de fora de la comarca i amb petits productors que hi veuen l'oportunitat d'aprendre, coincidint amb una major consciència sobre les propietats del verge extra.
Per Xavier Franch
La importància de les donacions de sang itinerants
Fa molts anys que un equip mòbil del Banc de Sang i Teixits es desplaça a alguns municipis de la província. Cada dia va a uns quants, en un radi d'acció molt ampli. Les extraccions que s'hi fan suposen entre el 60 i el 70% del total que es recull a la demarcació, però de la pandèmia cap aquí s'ha notat una disminució. Hi ha donants molt fidels, però ara el repte és arribar a nous.
Per Miquel Andreu
Apilo, la febre de les piles
El concurs Apilo, de l'Agència de Residus de Catalunya i les entitats de fabricants i de gestors de piles, ha fet que durant les últimes nou edicions, les escoles de les Garrigues hagin recollit més de 20 tones de piles i bateries. El premi econòmic per als centres que més en reciclen ha provocat una cursa desbocada per acumular piles i bateries. A part de les domèstiques, els centres garriguencs i del país han acabat acumulant piles dels punts de residus de botigues i supermercats. En la desena edició del certamen hi participen 11 centres.
Per Xavier Franch
Els ‘quarteraires’ del segle XXI
La campanya de l'oliva necessita mà d'obra que reforci els agricultors i els seus treballadors fixos de tot l'any. La mecanització del camp ha canviat enormement la fesomia i els tempos de la collita, però els temporers són una realitat que no sembla que hagi de desaparèixer del tot. Ha canviat el perfil, això sí. Avui són principalment persones d'origen magrebí i subsaharià les qui es despleguen per les finques. De la mateixa manera, l'allotjament als pobles on treballen és molt minoritari, respecte a les dècades anteriors.
Per Xavier Franch
Veritats i incerteses de l’aire contaminat que es respira Ponent
Viure el món rural, lluny de les grans ciutats, no ens lliura ni de bon tros de la contaminació. Les condicions climàtiques de Ponent, sobretot amb les boires d'hivern, ens exposa a contaminants que es troben estancats durant dies i a malalties respiratòries molt greus. L'elevada activitat agroramadera de les nostres comarques, cada cop més intensificada, ens fa vulnerables en un context en què apareixen nou projectes realment sensibles, com el de Tracjusa a Juneda. La vulnerabilitat del territori obliga molts a pensar en els principis de la prudència més absoluta.
Per Albert González
L’accident de Bovera, la punta de l’iceberg?
Publicat al SomGarrigues 648 (30/12/2024 - 02/01/2025)
Per Xavier Franch