Reportatges

Agricultura

Refer marges, una inversió de futur

Restaurar marges de pedra seca era una part més de l’ofici de pagès. Avui dia, però, són molt pocs els qui ho fan i sovint són titllats d’il·luminats, precisament en una comarca que reivindica la pedra seca com un dels seus trets essencials.

Per Miquel Andreu

Turisme

El turisme d’autocaravana, el nou protagonista de les vacances

Alguns pobles de la comarca ja ho van experimentar temps abans de la pandèmia, però en els últims mesos s'han posat en marxa diverses àrees per acollir autocaravanes, fins a un total de set, coincidint amb un auge del turisme interior.

Per Miquel Andreu

Història

L'accent garriguenc en els inicis del Front Nacional de Catalunya

El FNC va néixer quan tot just acabava la Guerra Civil i començava la Segona Guerra Mundial, uns primers passos en què el paper d'alguns garriguencs va ser decisiu.

Per Miquel Andreu

Història

Les cartes inèdites de la família Macià

Presenten més de 200 cartes entre dos dels germans de Francesc Macià, Maria i Josep, en les que la figura del qui fou president de la Generalitat plana constantment.

Per Miquel Andreu

(foto: Xavi Minguella)
Carreteres

L’alliberament de l’autopista obre noves perspectives empresarials

L’1 de setembre s’aixecaran les barreres del peatge de l’AP-2, cosa que suposarà un transvassament de trànsit procedent d’altres carreteres i una posició privilegiada per a les empreses que es troben a prop d'aquesta via d'alta capacitat.

Per Miquel Andreu

Demografia

L’escola rural com a eix de repoblament

L'Ajuntament de Llardecans s'ha proposat frenar la tendència històrica al continu descens demogràfic i l'escola Arc d'Adà es presenta com la punta de llança del projecte.

Per Miquel Andreu

Agricultura

Compost prèmium fet a Juncosa

La seixantena de socis de la cooperativa Ramaders de Juncosa tenen una planta de compostatge on, en un procés natural d’uns sis mesos de durada, es converteix el fem del bestiar en un compost d’alta qualitat i certificació ecològica.

Per Miquel Andreu

Història

Tres garriguencs que ja tenen ‘Stolpersteine’

Alexandre Tamarit, del Soleràs, Pelegrí Pelegrí, de Torrebesses i Josep Domènech, de Cervià de les Garrigues són tres de la seixantena de sabadellencs que van ser enviats als camps de l'horror. Tots tres hi van ser assassinats el 1941.

Per Miquel Andreu

Foto cedida per l'escola de l'Albagés.
Cultura

Un drac sacrificat

Robert Masip Vallès i Montse Oliva Espinalt. Mestres de l'escola Mare de Déu de Montserrat de l'Albagés. 

Per Redacció