Reportatges

Societat

La xaranga que més sona

Una xaranga és, per definició, una banda musical amb instruments de vent i, en molts casos, de percussió. Els seus músics es mouen durant hores per carrers i places per animar i fer ballar la gent. Tot i ser un gènere cada cop més de moda i molt reclamat a les festes majors de Ponent, tècnicament a les Garrigues no hi ha cap banda en actiu. Això sí, un bon grapat de músics garriguencs formen part d'alguna i, a Arbeca, hi ha la Catxibanda, una versió del tot peculiar.

Per Albert González

Administració

L’eficiència de la construcció artesana, la gran oblidada

Ventilació, aïllament tèrmic, confort visual, resistència i durabilitat. Aquestes són algunes de les virtuts no sols de les tècniques artesanes de fusters ebenistes, paletes, ferrers i picapedrers, sinó també de materials nobles com la fusta massissa, la pedra i la calç. Gairebé tot plegat ha quedat relegat en l'oblit i un sector de professionals vol recuperar-ho no sols per a la construcció rural, sinó també per als edificis urbans. 

Per Albert González

Societat

Tornar a donar vida a un antic molí d’oli de la Floresta

Cal Jeroni. Dos joves han comprat les restes de l'antic molí de cal Jeroni i la finca associada amb el propòsit de fer-hi casa seva i, alhora, un espai social per a activitats i un bosc amb espècies autòctones, tot plegat sota el prisma de la conservació del patrimoni. Han obert un compte a Instagram on expliquen els progressos que van fent. En pocs mesos han aconseguit més de 12.000 seguidors.

Per Miquel Andreu

Contingut per a subscriptors
Administració

Les estovalles de l’exili

L’Espai Macià acull una exposició que se centra en un parell de jocs d’estovalles procedents d’una família catalana exiliada a Mèxic. Per casa seva van passar nombrosos exiliats catalans, que van deixar testimoni sobre les estovalles.

Per Miquel Andreu

Contingut per a subscriptors
Història

Andreu Teixidó, el maqui de Maials

Va combatre en la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i després va creuar de nou la frontera enrolat en el maquis contra el règim franquista. Entre el 1945 i el 1946 va formar part de l'anomenada Partida dels Teixidors de les Muntanyes de Prades.

Per Xavier Franch

Administració

El secretari interventor, la pedra angular dels ajuntaments

Un ajuntament pot tenir més o menys plantilla de treballadors, però hi ha una figura que, per petit que sigui el municipi, s'ha de tenir tant sí com no: la de secretaria. Per les seves mans han de passar multitud de tràmits i expedients, i quan falta, pel motiu que sigui, l'engranatge municipal se'n ressent. Hi ha consistoris que tenen secretari propi, dedicat exclusivament al seu poble, i n'hi ha altres que han de recórrer al servei compartit que gestiona el Consell Comarcal, finançat per la Diputació. Uns i altres pateixen per retenir aquesta figura i poder disposar d'una certa estabilitat.

Per Miquel Andreu

Medi Ambient

Quanta aigua gastem?

Avui, a Catalunya, hi ha 239 municipis en situació d'emergència per sequera, amb les restriccions que això suposa, d'acord amb el Pla de Sequera aprovat per la Generalitat l'any 2020.

Per Miquel Andreu

Contingut per a subscriptors
Societat

Ca la Roser de Bellaguarda, una casa d’homes

Ramon Mateu té 89 anys. És el patriarca d'una família que comptant els fills, els nets i els besnets arriba als 18 integrants, i tots són homes. Aquest fet sorprenent fa que s'hagi convertit en un motiu de bromes dins el nucli i també amb els veïns.

Per Xavier Franch

Agricultura

Es busca moliner

En el procés que va de la collita de l’oliva de l’arbre a l’envasat de l’oli hi intervenen poques peces. Una d’aquestes és el moliner, o mestre d’almàssera, figura clau a l’hora de determinar quin tipus d’oli surt del molí.

Per Miquel Andreu