CULTURA
- Arbeca

Els Vilars d'Arbeca es queden a les portes de les semifinals del concurs del monument favorit

La validació dels vots ha fet decantar la classificació en aquesta iniciativa de la revista Descobrir.

(foto: arxiu)

La fortalesa ibera dels Vilars, a Arbeca, no s’ha pogut classificar finalment per a les semifinals del concurs del monument favorit dels catalans que organitza la revista Descobrir. Fins ahir a la tarda estaven obertes les votacions populars, en què el jaciment arbequí rivalitzava amb el castell de Cardona i que ha estat, segons l’organització, l’eliminatòria més renyida del concurs fins ara i el rècord de vots, amb 105.000 en total.

El concurs ha estat tan igualat que la classificació s’ha acabat decidint en el procés de validació de vots. “Després d'una nit de votacions molt intensa, el sistema informàtic ha detectat que més d'un miler de vots que es van produir durant la matinada es van fer mitjançant més de 200 adreces de correu fraudulentes creades amb un robot”, explica la revista, uns vots que haurien donat la victòria a la fortalesa d'Arbeca, que havia experimentat una espectacular remuntada en les últimes hores. Els vots totals que s'han invalidat per haver-se fet de manera fraudulenta, però, són 1.676 i la diferència entre Arbeca (53.244) i Cardona (54.832) ha acabat sent de 1.588.

Malestar d’arbequins a les xarxes

El resultat no ha agradat a molts arbequins, que s’han queixat a les xarxes socials del procés de validació, del qual sospiten. Fins i tot el director d’excavacions del jaciment, Emili Junyent, considera que a l’organització “se li ha escapat de les mans i és la principal responsable”, en un escrit penjat al seu Facebook. “Amb els sentiments de la gent no s'hi juga”, diu Junyent, que afirma que “tot ha estat molt irregular”. “Ha estat bonic arribar fins aquí, tant, que de cap manera mereixíem acabar d'aquesta forma”, conclou. 

Altres usuaris acusen la revista de manca d’imparcialitat, parlen de tupinada o d’haver-se tret de la màniga la verficació perquè aquest any “no tocava un monument de Ponent”.

Últim duel de quarts

El concurs ara continua amb un altre duel, l’últim dels quarts de final, en què rivalitzaran la basílica de Santa Maria de Mataró i el monestir de Ripoll. Per poder votar s’ha de ser usuari registrat de Descobrir.cat, es pot votar cada hora i com més vots faci una persona, més opcions té de guanyar algun del centenar de premis que se sortegen cada setmana.

A més del castell de Cardona, els altres monuments ja classificats per a les semifinals són Sant Climent de Taüll i el castell de Montsoriu.