POLÍTICA

Les Garrigues han votat

Tots els col·legis electorals del referèndum sobre la independència han pogut registrar vots durant la major part de la jornada.

El referèndum sobre la independència s’ha pogut celebrar a les Garrigues. Tot i la brutalitat i extensió de les intervencions de la Guardia Civil i Policia Nacional arreu del país, a la comarca tenim confirmació que han fet acte de presència a dos pobles: l’Albagés i Cervià. Tot i que s’hi han emportat material, les votacions s’han reprès amb normalitat.

L’excepcionalitat de la jornada, on ha planat el temor a la irrupció violenta d’aquests cossos policials, ha fet que en alguns pobles es tanqués el col·legi a l’hora de dinar, quan era més difícil assegurar gent per protegir el recinte. A altres s’ha decidit tancar abans de les vuit del vespre, tenint en compte l’elevada participació fins aleshores i els riscos evidents de mantenir els col·legis oberts. Tot i així, a les 7 de la tarda encara romanien oberts els de l’Espluga Calba, l’Albi o el Vilosell, entre altres.

A tots els municipis garriguencs ha començat el referèndum amb gent concentrada a primeríssima hora del matí per evitar el precinte dels locals. De fet, patrulles de Mossos d’Esquadra s’han personat a tots i, davant la multitud, han aixecat acta i han marxat o s’han quedat a les immediacions. 

A alguns pobles s’han bloquejat carrers d’accés als col·legis, entre ells les Borges Blanques, on des de dissabte al vespre s’havia iniciat una vetlla del Pavelló de l’Oli i una quinzena de tractors han tallat el carrer Indústria tot el dia i han ocupat els accessos al recinte. També un parell de camions de Bombers han contribuït a dificultar un possible assalt de policies espanyols. El de la capital garriguenca ha estat un dels col·legis on han tancat abans d’hora, amb 2.429 vots recollits.