CULTURA
- Torrebesses

Torrebesses repeteix com a seu de la literatura de terror

Com l’any passat, Torrebesses Tremola tanca quatre escriptors al castell-palau per escriure un relat cadascú. Xerrades, recitals i lectures completen el festival.

(foto: arxiu)

Torrebesses acull, per segon any, el festival Torrebesses Tremola, una iniciativa organitzada per l'Ajuntament i l'editorial Apostroph i que se centra en la literatura de terror. Té lloc el cap de setmana del 21 i 22 d'octubre i com a eix central hi ha la tancada de quatre escriptors dins el castell-palau -que actualment funciona com a taverna i allotjament- amb la idea que cadascun escrigui un relat de terror, que posteriorment publicarà l'editorial.

Els convidats d'enguany són els novel·listes Pere Cervantes, Toni Hill, Quim García Albero i Anna Maria Villalonga. La idea recrea la història de quatre escriptors que, fa 200 anys, es van tancar tres dies a Villa Diodati, una mansió abandonada que Lord Byron havia llogat als Alps suïssos. Allí s'hi van concebre dos clàssics del terror, Frankenstein, de Mary Shelley, i El vampir, de John Poidori. Enguany, a més, el festival recordarà els 50 anys de la publicació de Rosemary's Baby, novel·la d'Ira Levin que Roman Polanski va portar al cinema amb el nom de La llavor del diable.

Diumenge farcit

El festival comença oficialment el dissabte al matí, amb la presentació dels escriptors i un passeig pel poble, però no és fins diumenge que hi ha el gruix d'activitats. Les dificultats logístiques que per al públic de fora suposava anar a passar el cap de setmana a Torrebesses han fet que enguany s'optés per concentrar els actes el diumenge. S'ha programat una caminada literària per visitar els llocs més emblemàtics del poble i fins al cementiri. Alguns d'aquests llocs apareixen al llibre de relats de l'any anterior i, per tant, s'hi faran breus lectures d'alguns paràgrafs, a càrrec de l'actriu torrebessina Aida Flix i de Paula González.

Al matí també s'ha organitzat un curs intensiu d'escriptura, sota el títol Escrivim per fer por i a càrrec del periodista i escriptor David Marin, que precisament va ser un dels quatre escriptors que van tancar-se al castell-palau en la primera edició. Al migdia sortiran els escriptors tancats i hi haurà un vermut-tertúlia amb ells. Després de dinar, el filòsof i escriptor Ferran Sáez parlarà de literatura gòtica i presentarà el seu llibre La nit contra tu. Posteriorment, el crític Juan Ferrer, director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, parlarà de l'adaptació cinematogràfica de novel·les. El festival clourà amb la intervenció de l'alcalde i una lectura de poemes de Lord Byron i Emily Dickinson a càrrec de Celina Alegre. El consistori també planteja el Torrebesses Tremola com un preàmbul del Passatge del Terror, que es fa el cap de setmana següent i que compleix deu anys.