POLÍTICA

La comarca clama per l'alliberament dels presos polítics

Cassolades, encartellades, talls de carretera, apagades i concentracions se succeeixen aquests dies als pobles de les Garrigues, que ja preparen la mobilització de dimecres.

(foto: F.F.)

Com arreu del país, les Garrigues bullen aquests dies d’indignació per l’empresonament de consellers de la Generalitat, inclòs el vicepresident Oriol Junqueras, i dels presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana. Aquests dos últims ja fa més de 20 dies que estan tancats al centre penitenciari de Soto del Real i l’endemà mateix ja es van viure concentracions de rebuig a l’empresonament i cassolades als balcons.

Tot això succeïa abans que se celebrés el ple del Parlament en què es va declarar la independència de Catalunya. El 25 d’octubre hi va haver temps, encara, de convocar concentracions en defensa del model d’escola catalana com a resposta a les acusacions polítiques i mediàtiques d’adoctrinament als col·legis. A les Garrigues, la concentració es va centralitzar davant de l’Ajuntament de les Borges.

El mateix 25 d’octubre tenia lloc a les Borges na xerrada, organitzada per l’ANC, en què el diputat Ferran Civit explicava el punt en què es trobava el Procés i com actuar en els següents dies. Just a l’acabar l’acte, al mateix lloc començava un taller, organitzat pel CDR Borges, sobre drets i resistència pacífica, en previsió de mobilitzacions destinades a bloquejar comunicacions o protegir edificis o càrrecs electes. 

El 27 d’octubre, dia de la proclamació de la independència, a les Garrigues no es va viure de manera especial, si més no públicament. L’Ajuntament de Cervià va ser el primer a convocar una celebració, però no va ser així a altres municipis, tret d’algun brindis puntual, com a les Borges o Arbeca. A Arbeca, de fet, el CDR local va convocar una concentració de rebuda a la diputada Ramona Barrufet, que va aplegar un centenar de veïns i veïnes. El dilluns següent, Barrufet, en tant que membre de la Mesa del Parlament, rebia la querella de Fiscalia per la qual ha d’anar a Madrid a declarar el proper 9 de novembre. El 28 d’octubre sí que hi va haver, a les Borges, una festa de celebració de la República, recollint en bona part idees de la festa que hi havia prevista el dia del referèndum però que es va suspendre pels pocs ànims que havia deixat la violència policial aquell dia.

Mentrestant, els quatre CDR creats a la comarca (Borges, Juneda, Arbeca i Segrià Sud-Garrigues Altes) s’anaven reunint i convocant assemblees. El dijous 2 de novembre es feia efectiu l’empresonament de més persones, en aquest cas de nou consellers de la Generalitat -un dels quals, Santi Vila, sortiria l’endemà després de pagar una fiança de 50.000 euros-. La resposta no es va fer esperar, tant en forma de cassolades massives com d’encartellades i concentracions davant dels consistoris, com és el cas de les Borges, Juneda, Puiggròs, la Granadella, Vinaixa, l’Albagès, el Soleràs, els Torms, Juncosa, Maials, Llardecans, Sarroca o Alfés. A Alguns municipis, com Granyena, la concentració es va fer el dissabte 4. A Castelldans, la cassolada es va fer en forma de manifestació pels carrers del poble. A Fulleda, d’on és descendent la parella de Jordi Cuixart, també s’han recordat dels presos i, durant la Castanyada, van elaborar llaços de color groc en solidaritat.

    

El 3 de novembre, a les Garrigues Històriques el CDR matinava i tallava l’accés a l’autopista AP-2 a l’alçada d’Alfés i la carretera C-12 a l’alçada de Maials.

Ahir diumenge, 5 de novembre, diversos CDR de Lleida i de les comarques de Ponent van organitzar una manifestació multitudinària a la capital del Segrià, on van assistir nombrosos garriguencs. Així mateix, per les xarxes va circular una proposta d’acció: apagar els llums de les cases entre les 10 i les 10 i 10 de la nit, coincidint amb la cassolada habitual. A les Borges, s’hi va sumar una apagada de l’enllumenat públic en diversos carrers, inclosa la il·luminació habitual del campanar. Aquest cap de setmana també han aparegut els cartells de les entrades a la capital de les Garrigues amb cartells sobreposats amb la imatge de les 10 persones preses i la paraula “Llibertat!”. A Cervià, hi ha fulls de signatures a ca la Mariana i a l’Ajuntament per exigir l’alliberament immediat dels presos, signatures que ahir també es van recollir a Sunyer.

Ara, els diversos CDR i l’ANC continuen reunint-se, amb la vaga general de dimecres a l’horitzó i les possibles accions que s’hi vinculin, que poden tenir en la carretera N-240 un dels punts de mobilització. També s’estan organitzant autocars des de la comarca, a través de l’ANC, per assistir a la manifestació del dia 11 a Barcelona.