AGRICULTURA
- Maials

La Fira de l’Oli Verd de Maials compleix vint anys

El certamen, que té lloc aquest cap de setmana, representa l'inici del calendari de fires oleícoles de la zona.

(foto: arxiu)

La Diputació de Lleida ha acollit avui la presentació de la Fira de l'Oli Verd de Maials, que aquest cap de setmana complirà 20 anys. L'acte ha comptat amb la participació del vicepresident de la Diputació, Jordi Latorre, de David Masot, alcalde de Maials, i de Josep Segura, president de la cooperativa Foment Maialenc. La fira, una de les més importants de la zona, és la primera que arriba en el calendari oleícola. Inicialment l'havia d'inaugurar el conseller de Cultura, Lluís Puig, però pel fet de trobar-se a Brussel·les ho farà Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i diputat al Parlament.

El certamen s'articula en diferents activitats: tallers, jornades tècniques i xerrades, a més de comptar amb prop d'un centenar d'estands i d'expositors. Tot plegat, amb la voluntat de donar a conèixer la cultura de l'oli a uns 10.000 visitants previstos, segons l'organització. La previsió és que es venguin entre 12.000 i 15.000 litres d'oli d'una collita que s'ha avançat molt però que ha donat un producte de molta qualitat, segons ha explicat Josep Segura, que ha recordat que la cooperativa celebra enguany el seu centenari i que un dels tallers es dedicarà a donar a conèixer els diferents tipus d'olis d'oliva i les seves qualitats.

Entre les activitats, destaca l’esmorzar a la cooperativa amb què s'obriran les dues jornades de fira, així com la presentació de la 9a edició dels Camins d'Or Líquid, un projecte impulsat des del Consell Comarcal del Segrià i que té com a objectiu donar a conèixer els pobles de les Garrigues històriques i el seu oli. També es podran visitar llocs emblemàtics de Maials, com la Vilaclosa, la cooperativa, la Vilaclosa, el museu de Cal Cabalesila i l'exposició de joguines, a càrrec de Mercè Prats (casa Sildo). També es farà l'acte d'investidura de l'Amic de l'Oli 2017, en la persona de Pili Pardell, membre del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, per la seva trajectòria.