CULTURA
- Les Borges Blanques

Desapareix la llinda més antiga de les Borges

Unes obres a l'immoble, situat al carrer Hospital, deixen la façana sense aquest element protegit, que datava del 1558, la referència més antiga d'aquest tipus a la població.

La llinda més antiga que hi havia a les Borges Blanques ha desaparegut arran de les obres que s'estan fent a l'immoble on era, al carrer Hospital. Al seu lloc, ara s'hi han posat totxos i una biga metàl·lica. La peça contenia un escut de 1558 i, segons la normativa patrimonial a nivell estatal, tenia una protecció equivalent als monuments nacionals (BCIN), al tenir més de 100 anys d'antiguitat. Això vol dir que no es poden canviar de lloc ni fer-hi obres o reparacions sense l'autorització prèvia de la Generalitat i que els ajuntaments són responsables de la vigilància i conservació.

Fa quasi tres anys, aquesta era una de les cases més antigues del poble amb risc de desaparèixer, tal com informava SomGarrigues, ja que va quedar afectada per l'esfondrament de l'edifici adjacent. El valor del conjunt no era tant per motius estètics com pel testimoni històric que representaven, ja que formen part del traçat urbà medieval. El carrer Hospital, de fet, està documentat ja a l'any 1657 i quedava dins de la muralla, avui desapareguda. Amb tot, l'estructura dels edificis era la pròpia del segle XIX. L'immoble de la llinda més antiga, a més, està catalogat a l'inventari del patrimoni industrial de Catalunya com un antic molí d'oli.