HISTÒRIA
- La Granadella

La Granadella recupera la recreació dels bombardejos aquest dissabte

La iniciativa es feia al desembre però es va ajornar per la proximitat de les eleccions del 21-D i es reprèn el 14 d’abril. Arbeca i el Soleràs hi tindran un pes destacat.

(foto: arxiu)

La Granadella reviurà els bombardejos i l'ocupació franquista del poble que va patir durant la Guerra Civil amb la jornada que l'Ajuntament ha preparat pel dissabte 14 d'abril. Es tracta de la cinquena edició de la recreació d'uns episodis ocorreguts el desembre de 1938 i que, en conseqüència, es feia sempre també al desembre. L'any passat, però, la proximitat de les eleccions del 21-D al Parlament de Catalunya va fer que el consistori decidís ajornar les activitats. Malgrat el canvi en el calendari, es reprenen en una data assenyalada: l'aniversari de la proclamació de la República de 1931. 

Xerrades, exposició i ciclisme
La recreació com a tal tindrà lloc a la una del migdia i l'organització anima els assistents a participar-hi vestits d'època -a qui ho faci se'l convida a dinar. La jornada es complementa amb actes al matí i a la tarda. Comença a les 9 amb un esmorzar a la plaça i al cap de pocs minuts es preveu l'arribada d'uns 40 ciclistes que aquell dia fan el trajecte entre Lleida i Tarragona per commemorar la cursa Pedal Antifeixista que es va celebrar el 1937, en plena guerra.

Durant el matí es podran visitar diferents punts de recreació històrica (hospital de campanya, mercat, refugi...) i a la tarda hi ha preparades xerrades i projeccions. Hi intervindran la subdirectora general de Memòria, Pau i Drets Humans, Mireia Plana, un responsable de l'empresa que excava la fossa del Soleràs, Enric Tartera, i representants de l'Ajuntament d'Arbeca per parlar del projecte de museu de material de la Guerra Civil en aquest municipi. Josep Rubió parlarà de la repressió franquista a les Garrigues i Josep M. Navàs mostrarà imatges inèdites dels bombardejos a la Granadella. Durant el dia i la setmana següent es podrà veure l'exposició Temps de guerra, d'Arbeca, al Centre Cívic.