HISTÒRIA
- El Soleràs

TV3 estrena una docuficció amb la fossa comuna del Soleràs com a protagonista

Aquest diumenge dia 1, "La guerra inacabada" explica les històries que hi ha darrere d’algunes fosses de la Guerra que encara queden a Catalunya.

Aquest diumenge 1 de juliol, a les deu de la nit, TV3 emetrà "La guerra inacabada", una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de la productora Som Batabat, en què la fossa comuna que es va excavar fa uns mesos al Soleràs centra una de les històries protagonistes.

Dirigida per Joan Gallifa i Antoni Tortajada, la docuficció explica les històries que hi ha darrere d'algunes fosses de la Guerra Civil espanyola que encara queden a Catalunya. Conctreament, es fixa en cinc, situades al Soleràs, al Perelló, a Cassà de la Selva, en una carretera de l’Anoia i a Prats de Lluçanès. En el cas de la del Soleràs, l’equip de la producció segueix la trajectòria del soldat Josep Farré, de Maldà, el cos del qual busca des de fa anys el seu net, Josep M. Farré.

Un equip de TV3 ha seguit durant uns mesos la feina d'antropòlegs, arqueòlegs i genetistes que obren les fosses, n'extreuen els cadàvers i n'intenten identificar les restes i atribuir-les als desapareguts. El resultat ha estat "La guerra inacabada", una docuficció presentada per Antoni Tortajada. Amb l'ajuda de testimonis i familiars i a través d'imatges ficcionades s’han reconstruït episodis de com van passar les morts i assassinats. 

La més gran de Catalunya
La del Soleràs és la fossa que conté més cossos de les que fins ara s’han excavat a Catalunya, més d’un centenar. La xifra és tan gran perquè és el lloc on s'enterraven els soldats que morien als hospitals de guerra que hi havia al poble i que acollien ferits a la batalla de l'Ebre primer -que va durar del juliol al novembre de 1938-, la del Segre després i la de les Garrigues -entre el desembre del 38 i el gener del 39-, així com algun civil víctima dels bombardejos.

Llegeix el reportatge sencer que en va fer SomGarrigues la tardor passada: