HISTÒRIA
- L'Albagés

Recuperen les restes d’un soldat de la Guerra Civil en una trinxera de l’Albagés

L'actuació es va fer discretament a principis de juny i ara es treballa per localitzar una fossa més gran, que diversos testimonis asseguren que hi ha al mateix terme.

(foto: X.M.)

La setmana passada va ser notícia la identificació de la primera de les persones enterrades a la fossa del Soleràs, de la qual us informarem detalladament al núm. 481 de SomGarrigues aquest divendres, però recentment hi ha hagut també una altra intervenció arqueològica per part de la Generalitat amb altres restes de difunts de la Guerra Civil a la comarca.

Es tracta del cos d'un soldat, que estava colgat dins una trinxera al terme municipal de l'Albagés. Arran de la descoberta d'algunes restes en superfície, l'empresa que té contractada la Generalitat per al Pla de Fosses va treballar uns dies, a finals de maig i amb discreció, en l'excavació de la zona i es va localitzar l'esquelet d'un individu. L'1 de juny, la directora general de Memòria Democràtica, Carme Garcia, va ser al lloc de la troballa, i es van retirar les restes, que seran analitzades.

Diverses fonts apunten que al terme de l'Albagés hi ha una fossa comuna gran de la Guerra Civil i, actualment, s'està treballant per mirar de localitzar-la. Seria una fossa diferent de la que consta que hi ha al cementiri segons el Mapa de Fosses. I és que, segons les mateixes fonts del Govern, hi ha una probabilitat molt alta que les inhumacions individuals o col·lectives pel terme siguin nombroses, atesos els forts enfrontaments que hi va haver a la zona entre el 26 i el 29 de desembre de 1938, en l’anomenada batalla de les Garrigues.