POLÍTICA
- Arbeca

Ramona Barrufet és nomenada assessora del conseller de Territori i Sostenibilitat

L'arbequina va ser membre de la Mesa del Parlament fins a l'aplicació de l'article 155. El jutge Llardena manté sobre ella el processament per un suposat delicte de desobediència.

(foto: M.A.)

La consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, ha signat aquest 1 d’agost el nomenament de la garriguenca Ramona Barrufet com a assessora del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en relació als assumptes que tinguin a veure amb les comarques de Ponent i el Pirineu occidental.

El nomenament, publicat al Diari Oficial de la Generalitat d’aquest divendres, arriba deu mesos després de la destitució de Barrufet com a conseqüència de l’aplicació de l’article 155. L’aleshores diputada pel PDeCAT era membre de la Mesa del Parlament i, com a tal, va facilitar que es pogués celebrar el ple dels dies 6 i 7 de setembre en què es va debatre i aprovar la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República. Per això, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena manté sobre ella l’acusació d’un pressumpte delicte de desobediència, castigat amb pena d’inhabilitació per a exercir un càrrec públic.

Tracjusa i l’AP-2, alguns dels temes
Amb el nou càrrec, Barrufet haurà d’abordar assumptes com el projecte que la planta de tractament de purins Tracjusa, de Juneda, té sobre la taula per utilitzar residus urbans com a combustible. En aquesta qüestió, l’exdiputada sempre s’havia manifestat contrària a aquest mètode. Un altre tema en què haurà de treballar en relació a les Garrigues és en les solucions per a la sinistralitat de la carretera N-240 i el possible ús de l’autopista AP-2 com a via de comunicació ràpida entre Lleida i Tarragona. En aquest sentit, Barrufet és partidària tant de convertir l’N-240 en autovia com d’alliberar el peatge de l’autopista, tal com va manifestar en una entrevista a SomGarrigues el gener de 2017.

Filla de Juneda
Ramona Barrufet va néixer a Juneda el 1959 i es va traslladar a Arbeca quan tenia 21 anys, coincidint amb la seua entrada a CDC. Diplomada en Magisteri, va fer de mestra a Juneda i als Maristes de Lleida, i va treballar a la secció d'Ensenyament de la UGT. A Arbeca és regidora des del 1999 i en va ser alcaldessa entre el 2005 i el 2007. L’any 2010 va entrar com a diputada al Parlament i el 2015 va ser escollida secretària quarta de la Mesa, per la plaça que hi va deixar vacant la CUP.