AGRICULTURA
- Castelldans

Les dues cooperatives agrícoles de Castelldans es fusionen

Les assemblees de socis de Sant Fortunat i de Castellfruit avalen amb molt àmplia majoria unir-se i afrontar junts inversions importants en els propers anys.

Assemblea de socis de la cooperativa Sant Fortunat, celebrada el dijous. (foto: C.L.)

Les cooperatives Sant Fortunat i Castellfruit, de Castelldans, seran a partir d'ara una de sola, que es dirà oficialment Coop del Camp de Castelldans SCCL. Així ho han aprovat els socis d'ambdues entitats en les respectives assemblees, celebrades el dijous 2 i el divendres 3, en què l'opció de la fusió s'ha avalat pel 94% de socis en un cas i pel 100% en l'altre. La seu de la nova entitat serà a l'actual de Castellfruit, però l'edifici de Sant Fortunat conservarà els usos per a la producció de l'oli d'oliva verge extra.

Sant Fortunat i Castellfruit ja compartien molts socis, de fet, quasi tots els de Castellfruit ho eren també de Sant Fortunat, ja que una se centrava en la fruita i l'ametlla i l'altra en l'oli i l'ametlla. És en l'ametlla, doncs, on se solapaven i és l'ametlla la que ha incentivat, en part, l'acostament. I és que aquest cultiu viu un moment d'expansió a la zona arran de la posada en marxa del reg del canal Segarra-Garrigues i la previsió d'un augment important de producció, que pot ser de mig milió de quilos d'aquí quatre anys, portava les cooperatives a haver d'instal·lar noves peladores. "No tenia sentit fer-ne una a cada entitat", expliquen els dos presidents.

Les converses amb el departament d'Agricultura de la Generalitat, que ha tret recentment cinc línies d'ajuts precisament per afavorir la fusió de cooperatives [v. SomGarrigues, núm. 472] han acabat de decantar la decisió. La part més important dels ajuts és la que es destina a sufragar les despeses que resulten de la creació i posada en marxa de la nova entitat, que poden anar entre els 150.000 i els 240.000 euros en funció de la facturació. Són imports que es reparteixen en tres anys i pensats per cobrir despeses generals, de personal administratiu o adquisició d'oficines, per exemple.

En paral·lel, hi ha línies per invertir en serveis de consultoria (estudis de mercat, viabilitat d'inversions, etc) del 50% del cost, ajuts per a la participació en fires comercials, també del 50%, ajuts per inversions en transformació i comercialització, del 40 i 60%, i ajuts per innovació en processos i organització, del 50%. El departament, a més, també pretén que amb aquesta iniciativa s'impulsin plataformes conjunts de comercialització, sense necessitat d'arribar a la fusió si no es vol i, de fet, aquesta era la idea inicial amb què es va començar a treballar fa uns mesos a Castelldans, però finalment s'ha considerat més avantatjós acollir-se als ajuts per a la fusió.

Molí d'oli, peladora i càmeres
Amb el nou escenari es vol aprofitar l'ocasió per fer inversions importants en els propers tres anys. La primera serà aquest mateix 2018, amb la renovació de l'envasadora d'oli, pel 2019 es farà la peladora d'ametlles, que requerirà ampliar l'edifici i, pel 2020, es preveu fer noves cambres frigorífiques i modernitzar les actuals, que encara funcionen amb freó i passaran a fer-ho amb amoníac.

Fusions anteriors
L'últim moviment entre cooperatives a la comarca va ser el 2013, quan la de la Floresta es va dissoldre i es va integrar a la de Sant Isidre de les Borges Blanques, que ja havia fet un procés similar amb la de Fulleda. El 2012 es van fusionar Arbeca i els Omellons, projecte premiat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Més enrere, la fusió de dues entitats de Juneda va donar lloc a l'actual cooperativa d'aquest municipi. També hi havia hagut una experiència entre la Granadella i els Torms. L'únic poble on ara conviuen dues cooperatives agrícoles és les Borges Blanques. A la resta, n'hi ha una a cada un, en general, i caldrà veure si els ajuts de la Generalitat generen nous moviments.