URBANISME
- L'Albagés

L'Albagés enderrocarà una casa adjacent a l'església per fer-hi un espai de vianants

És una de les més antigues però presenta un estat ruïnós. El consistori no descarta fer-hi la futura sala de vetlles.

(foto: Xavi Minguella)

El govern municipal de l’Albagés ha signat avui l’acord de compra-venda d’un habitatge situat al costat de l’església de Sant Joan Baptista, al centre històric del municipi, amb la intenció d’enderrocar-lo i obrir al seu lloc un pas de vianants que connecti el carrer Major amb el carrer Enric Granados i Raval de Lleida, tal com ja preveia el Pla Urbanístic aprovat l’any 2015, junt amb una petita zona verda al voltant d’una part de l’absis del temple.

El cost de la compra de l’immoble, un dels més antics del poble, ha estat de 20.020 euros, subvencionats íntegrament per la Diputació de Lleida dins el Pla d’Inversions Locals. Segons fonts municipals, “la casa portava anys en un estat ruïnós, sense cap manteniment i pràcticament a punt de caure”. El consistori assegura que l’enderroc donarà més estabilitat estructural a l’església, “ja que hi havia un gran perill que un dels pisos s’ensorrés i afectés les edificacions del voltant”.

No obstant això, l’Ajuntament no descarta que aquest espai acabi sent on es faci la futura sala de vetlles i manifesta la intenció de preservar i restaurar l’antic celler. Tot i l’antiguitat, l’immoble no té cap grau de protecció i es troba entremig de dos que sí que estan catalogats com a patrimoni arquitectònic, l’església i cal Freixetes, un casal del segle XVI fet de grans carreus de pedra i que havia estat residència de monjos de Poblet, i és que l’Albagés va ser domini del monestir cistercenc fins el 1835.