CULTURA
- Les Borges Blanques

Gossos s’acomiadarà de Ponent tocant a l’Slàvia

La sala borgenca dona a conèixer 14 concerts d’ara fins al desembre, amb un predomini de formacions catalanes que es consoliden i que es comprometen amb l’entorn.

(foto: Xavi Minguella)

Després de la pausa d'estiu, la cafeteria Slàvia presenta la primera tongada de concerts de la temporada 2018-2019, en què celebrarà 25 anys d'apropar a les Garrigues el bo i millor del panorama nacional, sempre amb entrada gratuïta. Aquest primer trimestre inclou 14 concerts -el primer va ser el passat 28-, amb tots els conjunts formats als Països Catalans i estils que van del pop a la rumba, passant pel soul, la música de taverna o el pop. 

Gossos, penúltim concert
Un dels noms amb més trajectòria als escenaris que passaran per la sala és el grup Gossos, que acaba d'anunciar que plega indefinidament després de 25 anys -com l'Slàvia- de recorregut. Ho farà amb dos concerts seguits a Manresa, d'on és originari, i el de l'Slàvia (17 de novembre) serà el penúltim, que servirà de comiat a les terres de Ponent. Gossos deixa oberta la porta, això sí, a possibles actuacions en clau de país, conscients de la repressió política que es viu actualment.

Consolidació i compromís
Altres veterans que passaran aquesta tardor per l'Slàvia són Pau Riba i el seu ja tradicional concert de Sant Esteve, o Feliu Ventura, ara passat (ell i el seu Ovidi Montllor) pel sedàs reggae dels Xerramequ i els Aborígens. La programació inclou, d'altra banda, propostes més novelles, com el cantautor Oriol Barri o la música negra de Paula Valls, que porten les seues segones experiències discogràfiques amb què han deixat enrere experiments i es presenten en plena consolidació. Els mallorquins Donallop (ara en trio), la música popular de Julivert i la fusió de Tremendu o d'Animal -que ja havien vingut- tenen un lloc també a l'Slàvia.

Circuit Folc i Ponent Roots
Com és habitual, la sala acull també algun concert del Circuit Folc, que enguany serà els d'Arnau Tordera (cantant d'Obeses) amb el tenora Magí Canyelles i el de l'estripat flixanco Xarim Aresté. Des del 2014, a més, l'Slàvia és una de les potes del festival Ponent Roots de música negra, que aquesta vegada hi porta Steel, amb el prestigiós trompetista i compositor Raynald Colom al capdavant.