URBANISME

Aprovats els ajuts per tal d'actualitzar el Pla director d'abastament d'aigua potable de divuit municipis

La renovació dels plans, gestionada a través del Consell Comarcal, té un pressupost de 202.500 €, la Generalitat en subvencionarà un 65%.

L'antic dipòsit de Tarrés, després de 48 anys, deixarà pas al nou dipòsit, que serà pintat per Lily Brick. Foto: Arxiu

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), organisme de la Generalitat de Catalunya, ja ha fet públiques les resolucions definitives de les subvencions adreçades als ens locals per a la realització d'inversions en la seva xarxa d'aigua potable. També ha concedit ajuts per sufragar les despeses derivades de la redacció i l'actualització de plans directors del servei municipal d'abastament d'aigua. A les Garrigues divuit pobles havien demanat la renovació del Pla Director i dos municipis, Tarrés i el Vilosell, optaven a la subvenció de les inversions en la xarxa.

Pla director

Actualment, tots els municipis de la comarca de les Garrigues compten amb un Pla director de la xarxa d'aigua potable que data de l'any 2008. Segons explica el president del Consell Comarcal, Antoni Villas, "quan l'any passat va sorgir la possibilitat de sol·licitar una ajuda per emprendre la renovació del pla director de cada poble, nosaltres vam oferir als ajuntaments l'opció de presentar-los conjuntament a través del Consell, en el paper d'intermediari, ja que si ho fèiem des de l'ens comarcal sumaríem més punts que no anant cadascú per separat; s'hi van apuntar un 80% d'ajuntaments". Així, l'Albagès, l'Albi, Arbeca, Bovera, Cervià, el Cogul, l'Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena, Juncosa, els Omellons, Puiggròs, el Soleràs, Tarrés, els Torms i el Vilosell comptaran en els pròxims mesos amb un nou pla director de la seva xarxa d'aigua potable, també hi ha quatre pobles de les Garrigues Històriques, Alcanó, Maials, Sunyer i Almatret que rebran ajudes per a la realització del nou pla director, encara que aquests consistoris demanessin la subvenció sense la mediació del Consell Comarcal del Segrià. Aquest projecte de renovació, tal com explica Jordi Tatgé, enginyer del Consell Comarcal "té com a objectiu actualitzar les dades de la xarxa a través d'un software específic gestionat amb sistemes de geolocalització (SIG) que crearà un plànol de la xarxa basat en referències digitals, tal com ja fa temps que s'utilitza en el registre del cadastre, per exemple amb el SIGPAC". Aquestes dades, segons Villas, les gestiona el mateix municipi però reclama que es comparteixin amb el Consell "El que volem és que les dades recaptades als pobles es passin també al Consell, perquè la informació no es perdi i pugui ser tractada i analitzada de forma adequada pels nostres tècnics".

Un altre dels objectius d'aquesta renovació té a veure amb futures actuacions en la xarxa d'aigua potable, ja l'ACA considerarà el fet de tenir el Pla Director actualitzat com un punt a favor a l'hora de concedir subvencions de millora. Antoni Villas veu un recorregut en aquest fet "La renovació del Pla és el primer pas, després hem d'abordar com millorem la xarxa d'aigua potable poble per poble i també la del clavegueram". El pressupost global per a la redacció del projecte és de 202.500 €, de la qual la Generalitat es farà càrrec de 129.600 €, un 65% d'aquest. La resta, 72.900 € hauran de ser assumits pels municipis. Villas assegura al respecte que "ens reunirem els divuit ajuntaments i es repartirà segons dues variables: l'extensió del municipi i el seu nombre d'habitants". El Consell farà públic el concurs d'adjudicació del projecte durant les pròximes setmanes.

Dipòsit a Tarrés i millores al Vilosell

Per altra banda, l'ACA també ha fet públiques les subvencions específiques a inversions en la millora de la xarxa d'aigua potable i tant l'ajuntament de Tarrés com el del Vilosell rebran ajudes per emprendre diferents millores a la xarxa. A Tarrés, amb un pressupost global de 157.552,92 € es construirà un nou dipòsit d'abastament d'aigua (vegeu Som Garrigues, n.470) on l'ACA subvencionarà un 52% de les obres, 82.325,5 € i la Diputació de Lleida cobrirà una altra part del pressupost, segons l'alcalde Ramon Maria Arbós, "més del 90% del pressupost ve subvencionat. Ja han començat les obres prèvies a l'enderrocament de l'antic dipòsit. Ja s'ha instal·lat el dipòsit provisional i ara estem pendents de traslladar una antena de telefonia per tal d'iniciar la construcció del nou dipòsit d'aigua". Des del consistori tarresà confien que a finals d'any ja s'hagin enllestit les obres i el nou dipòsit ja es podi en funcionament. Llavors només quedarà pendent que l'artista alpicatina Lily Brick, amb la que l'ajuntament manté contactes, pinti un mural al nou equipament; sempre depenent de les condicions meteorològiques, Brick podria pintar-lo al febrer de l'any vinent.

Un altre municipi que ha emprès unes obres de millora de la xarxa d'aigua potable ha estat el Vilosell que pretén canviar la canonada d'uralita que connecta l'ermita de Sant Miquel de la Tosca fins a la carretera per un material més adient com el PVC. En aquest cas el pressupost de l'actuació és de 71.398,86 €, dels quals l'ACA en sufragarà 47.964,5 €, un 67%, la resta de l'import, 23.434,36 € serà assumida per l'ajuntament, segons Jordi Nogué, alcalde del municipi, que manté la cautela "fins que no rebem la notificació oficial de la subvenció no treure'm a concurs públic les obres de substitució de les canonades".