AGRICULTURA
- Alcanó

El molí d'Alcanó torna a la DOP sis anys després

La cooperativa va deixar el segell el 2012 pels costos afegits que li suposava pagar la quota mentre xafava olives d'altres entitats que no eren de la DOP.

(foto: DOP Les Garrigues)

L’oli del molí d’Alcanó tornarà a portar el segell de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues sis anys després que deixés de fer-ho. Així ho han signat Enric Dalmau, president de la DOP, i Sebastià Escarp, de Fruits de Ponent (entitat amb la qual la cooeprativa d’Alcanó es va fusionar l’any 2016), que han expressat la seva satisfacció per aquesta incorporació que, segons Dalmau, "permetrà seguir sumant valor a aquest segell de qualitat i a ambdues entitats, alhora que reflecteix el treball del Consell Regulador per a la integració de més cooperatives a la Denominació d'Origen". Per la seva banda, Fruits de Ponent preveu portar aquests segell de qualitat a diferents fires en les que participa i “incorporar aquest oli de qualitat al catàleg comercial, per diversificar, així, la capacitat de negoci”, diuen fonts d’aquesta cooperativa de segon grau.

Ara fa sis anys, el novembre de 2012, la cooperativa d’Alcanó va presentar la baixa de la DOP al no voler assumir el cost que suposava pagar la pròpia quota de la denominació i, a més, la d’altres cooperatives que no en formaven part però xafaven les olives a Alcanó, com era el cas d’Alcarràs i Sunyer. La decisió va acabar arrossegant la cooperativa d’Alfés, que també xafava a Alcanó però que, en aquest cas, sí que tenia el segell de la DOP, al qual va haver de renunciar al cap de pocs dies. “Ens hem trobat en aquesta situació quan la campanya de l’oli ja havia començat i hem tingut molt poc marge”, explicava l’aleshores gerent de l’entitat aufesina, Josep Ignasi Molló, que, no obstant això, manifestava la voluntat de continuar xafant a Alcanó però també la de continuar dins la DOP.

Recuperar cooperatives
Quan Enric Dalmau va guanyar les eleccions a la presidència de la DOP l’any 2016, ja va exposar que entre els reptes a curt termini del nou Consell Regulador hi havia el d’aconseguir que cooperatives que estan dins l'àmbit de la DOP però fora del segell entressin. Ja aleshores, per exemple, Dalmau va avançar que Fruits de Ponent s’hi mostrava favorable i que s’havia parlat amb les cooperatives d’Alfés i de Sunyer, amb qui l’adhesió estava força avançada, així com hi havia hagut converses també amb la de la Granadella. “Hem de sumar o som morts, som tots al mateix barco”, deia Dalmau.

A més de la recuperació del molí d’Alcanó, es preveu que d’aquí pocs dies se signi també l’adhesió d’Alfés, que ja va deixar de xafar a Alcanó per fer-ho al Soleràs.