RELIGIÓ
- Arbeca

El Papa aprova la beatificació de l’arbequí Marià Mullerat

Va ser afusellat l'estiu del 1936 junt amb cinc detinguts més al pla on avui hi ha un monument.

La Congregació de la Causa dels Sants ha aprovat aquest novembre el decret de beatificació de Marià Mullerat Soldevila, afusellat l'agost de 1936, i culmina així un procés iniciat l’any 2003. Nascut a Santa Coloma de Queralt el 1897, es va traslladar a Arbeca als 21 anys, on es va casar amb Dolors Sans i va exercir de metge, així com a Puiggròs i la Floresta. De conviccions cristianes profundes, va impulsar el periòdic quinzenal local L'Escut, la biblioteca municipal i la recuperació del ball de valencians. Va ser alcalde entre 1924 i 1930.


(Adela Mullerat, filla, va rebre la felicitació del bisbe de Lleida diumenge passat. Foto: J. Curcó)

Poc després de la insurrecció franquista, va ser afusellat amb cinc detinguts més per un grup d'incontrolats. Un monument al lloc dels fets, erigit poc després de la Guerra, recorda els seus noms sota la llegenda “Por Dios y por España”. Mullerat també té dedicat un carrer de la població.

Mullerat s’afegeix a anteriors beatificacions a la comarca, com les de Jeroni Fàbregas, Antoni Capdevila i Joaquim Balcells de l’Espluga Calba, Magí Albaigès de l’Albi, Pau Gili dels Omellons, Sebastià Tarragó de Vinaixa, Antoni Prenafeta del Vilosell, Josep Camí de Juneda, Antoni i Remigi Tamarit del Soleràs o Genari Pinyol dels Torms.