AGRICULTURA
- Llardecans

La consellera Jordà lliura escriptures de la concentració parcel·lària a Llardecans

Es tracta d'unes 1.500 hectàrees, quasi totes per a reg de transformació, repartides entre 128 propietaris.

(foto: Xavi Minguella)

La consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, ha presidit aquesta tarda a Llardecans l'acte de lliurament d'escriptures de concentració parcel·lària vinculada a les obres del canal Segarra-Garrigues a la zona. Es tracta de 1.493 hectàrees de superfície del sector 13, on es preveu una dotació de reg de transformació, és a dir, de 6.500 m3/ha/any, excepte les parcel·les incloses dins la Xarxa Natura 2000, unes 40 hectàrees, que tindran un reg de suport a l’arbrat de 1.500 m3/ha/any. En total, la nova configuració de finques correspon a 128 propietaris de diversos pobles de la zona.

A l’acte hi han assistit, a més de Jordà -que ja signat al llibre d’honor del municipi-, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, el subdirector general d’Infraestructures Rurals, Antoni Enjuanes, el director dels Serveis Territorials d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, el cap de l’oficina comarcal del DARP al Segrià, Josep Jové i l’alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol.

Segons el departament, “l'impacte econòmic de la concentració parcel·lària en el compte de resultats de les explotacions ubicades a la zona representa una reducció de les despeses corrents al voltant del 15%, aspecte de gran rellevància atenent les dificultats econòmiques per les que travessen moltes de les explotacions”. Aquest estalvi és conseqüència, segons Agricultura, de la disminució de la distància entre les finques que conformen les explotacions, ja que la concentració agrupa la superfície dispersa d’un propietari en una o poques noves parcel·les, fins al punt que la reordenació actual representa una quarta part menys de parcel·les que abans. Aquesta homogeneïtzació comporta, també, l’obertura de nous camins, l’eixamplament dels existents i, sovint, la destrucció de patrimoni d’arquitectura popular. 

Pendents de les adhesions
La xarxa primària de reg del sector 13, que també parts de Sarroca de Lleida, Seròs i la Granja d’Escarp, ja està executada, però que arribi l’aigua a les finques depèn de la xarxa secundària, la de distribució, condicionada pel nombre de propietaris que es donin d'alta al regadiu. Actualment, aquesta zona està en promoció, és a dir, recollint adhesions, i compta amb algun àmbit on s'ha assolit el 60% d'adhesió, el mínim requerit per la Generalitat per iniciar les obres, i el projecte de distribució redactat.