ENERGIES

REE farà nova una de les línies d’alta tensió que creuen la comarca

Uneix les subestacions dels Mangraners (Segrià) amb Begues (Garraf). La companyia està notificant els propietaris de finques i té previst començar a construir la línia el 2020.

(foto: Xavi Minguella)

Red Eléctrica de España (REE), empresa propietària de les línies d'alta tensió que creuen les Garrigues, construirà nova la que uneix les subestacions dels Magraners i Begues (Garraf), de 117,5 km. Per fer-ho, desmantellarà les instal·lacions actuals i en farà unes de noves que, en general, seguiran el mateix traçat, tot i que en alguns punts el recorregut serà diferent.

Menys torres però més altes
Fonts de l'empresa destaquen que la nova línia tindrà un 30% menys de torres, "una millora ambiental enorme", però no especifiquen si seran més voluminoses. "Depèn de cada tram, de l'orografia, de la distància entre torres, etc", es diu, però s'admet que "si en redueixes un 30% és obvi que algunes hauran de ser més altes". En un document d'REE sobre el projecte es detalla que la torre convencional passaria dels 26 metres actuals als 32,5, mantenint, això sí, l'amplada d'11. Un altre dels canvis que suposarà és el pas de circuit simple a circuit doble, és a dir, d'un a dos cables, cosa que, segons REE, "tindrà més eficiència, seguretat i capacitat de transport".

Informant els propietaris
En les últimes setmanes, els propietaris afectats han rebut una notificació sobre el projecte amb la intenció d'aclarir dubtes, comprovar dades de titularitat i recollir possibles al·legacions. Des de Red Eléctrica de España s'indica que és un projecte que "neix amb molt consens". La intenció de la companyia és tramitar el projecte durant l'any 2019 i començar la construcció el 2020.
La línia actual, que data dels anys 70 i va ser modificada fa uns 20 anys, passa per set termes de les Garrigues: Juneda, les Borges, la Floresta, Arbeca, els Omellons, Vinaixa i Tarrés. D'aquests, el nucli urbà més proper és el de les Borges, on els cables són entre la variant de l'N-240 i les urbanitzacions de la Serreta i el PP6 i sobrevolen l'abocador comarcal.

Avisos d'estafes
Coincidint amb les comunicacions als propietaris afectats pel pas de la línia, s'han detectat intents de frau a l'hora de demanar dades per part de gent que es fa passar per personal de REE sense ser-ho. Ajuntaments com el de Vinaixa han alertat els veïns que només facilitin informació sobre la titularitat dels terrenys o del projecte en si, però en cap cas dades de consums elèctrics o de factures. altra banda, ajuntaments com els de Cervià o el Cogul també han avisat aquests dies els veïns que estiguin alerta de possibles visites enganyoses relacionades amb lectures del gas o del butà.