POLÍTICA
- Les Borges Blanques

Primàries Borges rep el suport d’ERC, CUP, CDR i ANC

Demà dimecres acaba el termini per a presentar-se com a candidat de la futura llista, de la qual es votarà l'ordre el 23 de febrer,

(foto: M.A.)

El procés per crear una candidatura ciutadana a les Borges Blanques per a les eleccions municipals del proper mes de maig amb el procediment de primàries, és a dir, escollint les persones i l'ordre de la llista mitjançant una votació prèvia per part de la ciutadania, tira endavant. Ho fa amb el suport de les assemblees locals d'ERC i la CUP, així com del Comitè de Defensa de la República (CDR) i de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), col·lectius impulsors de la iniciativa a la capital comarcal. Per la seua banda, el PDeCAT, que actualment governa el consistori, rebutja sotmetre's a aquest procés de votació prèvia, tal com ja va comunicar fa unes setmanes als representants del CDR i l'ANC en les converses mantingudes amb els tres partits sobiranistes abans de presentar la iniciativa. 

Acord Municipal
Una de les incògnites de la futura candidatura era la fórmula jurídica amb què es materialitzaria, si com a agrupació d'electors o amb el paraigua d'alguna coalició electoral ja existent. Fonts properes indiquen que l'opció d'acollir-se a Acord Municipal, una plataforma d'àmbit local que concorre en coalició amb ERC, és l'escollida finalment. Amb aquesta fórmula, els vots recollits a les Borges computarien al Consell Comarcal i a la Diputació a favor dels republicans. Per la seua banda, això suposaria que ERC no es presentaria amb les seues sigles i que els candidats militants d'ERC se sotmetrien al procés de primàries com qualsevol altre sense afiliació o amb afiliació diferent, com el cas de militants de la CUP que s'inscrivissin com a candidats, de manera que no tindrien garantit formar part de la llista ni, en cas de ser-hi, l'ordre que ocuparien. Quant als cupaires, el suport al procés de primàries els suposa renunciar també a les sigles i, en aquest cas, també a computar per a instàncies superiors.

Últim dia de presentació de candidats
Després d’una primera presentació de la iniciativa al mes de desembre, els impulsors de Primàries Borges van explicar de nou el procés el diumenge passat, 10 de febrer, en un vermut popular a la placeta del Terrall, que va comptar amb la participació de Jordi Puig, independentista represaliat als anys 80 que recorre els Països Catalans en cadira de rodes. Ara, el procés té el primer termini demà dimecres, 13 de febrer, que és l’últim dia per a la presentació de candidatures de persones disposades a anar a la futura llista electoral. De moment, n’hi ha 8: Enric Cañero, Salvador Noguera, Josep Mònico, M. Eugènia Porqueres, Enric Farran, Montse Casals, Josep Farran i Marta Urgell. Posteriorment, el 23 de febrer, serà el dia de votacions per escollir l’ordre de la candidatura. Mentre, els interessats a votar aquest ordre poden registrar-se a primariesborges.cat.

Entremig, el 15 de febrer hi ha prevista una xerrada al Centre Cívic d'Adrià Alsina, periodista i politòleg barceloní que formava part del secretariat de l'ANC fins que va dimitir per presentar-se com a candidat a les primàries de Barcelona, on va quedar en segona posició a la primera volta i primer en la segona. La borgenca Ariadna Benet va quedar cinquena.