CULTURA
- Les Borges Blanques

Les Borges Blanques tornen a ser negres per uns dies

Les Borges Blanques celebra de l’11 al 18 de març la tercera edició del festival de novel·la negra a la Sala Maria Lois de la Biblioteca Marquès d’Olivart.

Imatge d’un dels actes de l’edició de l’any passat. FOTO: Xavi Minguella

Una trentena d'escriptors s'aplegaran de l'11 al 17 de març -però sobretot el dia 16- a les Borges amb motiu de la tercera edició de Les Borges Negres, el festival de novel·la negra que organitza l'Ajuntament i coordina Ramona Solé. Enguany destaca la paritat de gènere entre els escriptors convidats, amb 18 dones i 15 homes, així com l'equilibri entre autors novells i consagrats. Hi haurà, per exemple, el perpinyanès Joan-Lluís Lluís, premi Sant Jordi 2017 amb Jo sóc aquell que va matar Franco; Margarida Aritzeta, Creu de Sant Jordi 2018; Pere Cervantes, premi de les Lletres del Mediterrani, o Daniel Closa, premi Sebastià Juan Arbó.

Totes les edats 
El festival ha estat pensat també per atreure l'interès del públic infantil i juvenil. El dilluns 11, per exemple, just després de l'acte inaugural i un berenar, Pep Molist parlarà del seu llibre Les enigmàtiques fotos del senyor Clarissa, que els alumnes dels dos col·legis de les Borges han estat llegint aquest curs. A nivell juvenil, hi ha un concurs de bookface, és a dir, fotos de portades de llibres combinades amb cares humanes, del qual s'entregaran els premis el dia 16 al migdia i que està impulsat per l'Oficina jove de les Garrigues amb els centres de Secundària.


Diverses facetes del misteri
El dia central del festival és el dissabte 16, quan hi ha programades un parell de taules de presentacions de novel·les -on participarà l'escriptora i col·laboradora de SomGarrigues Marta Alòs- i debats sobre qüestions relacionades amb el gènere negre com els assassinats, les novel·les basades en fets reals o investigadores carismàtiques.
Durant el festival hi haurà venda de llibres in situ, tast de vins, degustacions d'oli i visites turístiques.