CULTURA
- Arbeca , El Vilosell , Juncosa

Porten al teatre la fundació dels sindicats agraris

El grup de teatre Rellotge de Sorra Garriguenc ha preparat un esquetx ambientat fa 100 anys i l’ofereix als pobles que commemoren el centenari de la cooperativa.

Actrius de l’obra ‘De la font del Xirineu a la font del Gat’. FOTO: Rellotge de Sorra Garriguenc

El grup de teatre Rellotge de Sorra Garriguenc, format per membres de diferents associacions de dones de les Garrigues, ha preparat un petit espectacle teatral amb motiu del centenari de la fundació de diverses cooperatives agrícoles de la comarca i amb la intenció d'escenificar-lo en el marc dels diferents actes commemoratius que hi hagi aquest any i el que ve, quan es concentren molts d'aquests centenaris. És el cas, per exemple, dels sindicats de l'Albagés, Arbeca, l'Albi, el Cogul o Juncosa el 2019 i del Soleràs el 2020. El grup ha ofert a cada un d'aquests pobles la possibilitat de programar l'esquetx o acció teatralitzada, d'una durada d'uns 20 minuts i protagonitzada per quatre actrius i, de moment, hi ha confirmades actuacions a Arbeca el 18 de maig i a Juncosa el 29 de juny.

Rossend Llurba i el cuplet
En paral·lel, Rellotge de Sorra Garriguenc té en curs De la font del Xirineu a la font del Gat, una obra ambientada també als anys 20 del segle passat i relacionada amb el sindicalisme agrari, en què les actrius representen una companyia de cupletistes del Paral·lel de Barcelona que arriben a la comarca per representar l'obra. L'obra serveix per recordar, d'aquesta manera, la figura de Rossend Llurba, un lletrista de cançons, autor dramàtic i articulista català fill del Vilosell. De Llurba és, precisament, el primer cuplet escrit en català, l'any 1917, amb el títol La font del Xirineu, interpretat aleshores per la popular Raquel Meller. De fet, el Centre d'Estudis Locals del Vilosell va organitzar el 2017 un acte d'homenatge a Llurba amb motiu del centenari de La font del Xirineu [v. SomGarrigues, 452].
I és al Vilosell on aquest dissabte, 23 de febrer, es representa l'obra del grup Rellotge de Sorra Garriguenc, en el marc de la campanya Lliures de violències, donem la cara. A més de l'obra, s'ha preparat una exposició sobre els valors que emparen la violència masclista i els que l'eviten i es repartiran fulls informatius entre el públic, a qui es reptarà a identificar quatre tipus de violència masclista que apareixen en diferents moments a l'obra. Les properes actuacions estan previstes el 2 de març a les Borges, el 24 a Cervià, el 30 a Vinaixa i el 28 d'abril a l'Albi.