EDUCACIÓ
- Tarrés

Tarrés disposarà el pròxim curs d’una ‘escola bosc’

Dues mestres impulsen ‘A cau de bosc’, un projecte educatiu per a infants de 2 a 6 anys basat en el model pedagògic de l’educació viva, en contacte diari amb la natura.

Una part de l’edifici El Sindicat serà el camp base del nou projecte. FOTO: Arxiu

Una mestra de l'Espluga Calba i una de Lleida estan enllestint els últims detalls per poder posar en marxa al setembre A cau de bosc, una escola d'educació viva que tindrà la seu a Tarrés. Aquest és un projecte pioner a la comarca, pensat per a nens i nenes d'entre 2 i 6 anys -ampliable des d'1 any- i que es basa en un model pedagògic alternatiu al convencional, no homologat per la Generalitat, en què els eixos principals són el contacte diari amb la natura, el respecte als ritmes d'aprenentatge, la comunicació no violenta (que prioritza l'empatia) i la potencialitat del joc lliure.

'Refugi' al Sindicat
Tot i que les escoles bosc tenen l'entorn natural com a espai preferent d'aprenentatge, disposen també d'un lloc resguardat de referència, que anomenen refugi, i que en aquest cas estarà situat a l'edifici del Sindicat, a l'entrada de la població. De moment es farà servir la sala polivalent, però la idea és acabar habilitant la planta intermèdia de l'edifici, que actualment està buida. En aquest refugi hi haurà diferents àmbits d'aprenentatge afins a cada intel·ligència múltiple -d'acord amb la teoria del psicòleg americà Howard Gardner-, és a dir, lingüisticoverbal, logicomatemàtica, visual-espacial, musical, corporal-cinestèsica, intrapersonal, interpersonal i naturalista. "L'infant té una motivació intrínseca per aprendre ja al néixer i es tracta d'alimentar-la, no deixar perdre la fascinació per aprendre, ja que sense emoció no hi ha aprenentatge", explica Eva Orteu, impulsora del projecte. Orteu ja va fer el treball de final de carrera sobre la natura com a espai vehicular d'aprenentatge i s'ha format en aquest àmbit educatiu a països com Alemanya o Galícia. A cau de bosc s'ha fixat un topall de vuit infants per acompanyant, de manera que en tindrà un màxim de setze. Tot i que just ara han iniciat la difusió, ja han rebut peticions i consultes de diverses famílies.

Ajuntament receptiu
A Tarrés va tancar l'escola l'any 1975 i l'Ajuntament vol posar totes les facilitats perquè existeixi de nou un espai educatiu. "A banda que dues persones es puguin guanyar la vida aquí, només el fet que cada dia hi hagi nens pel poble ja val la pena, fa molts anys que no se n'hi veu i això és vida", explica l'alcalde, Ramon M. Arbós. "És una oportunitat que no podíem deixar escapar i posarem totes les facilitats perquè tiri endavant", diu, i destaca la proximitat amb el medi natural, la tranquil·litat i l'existència d'elements patrimonials que poden ser útils per a l'aprenentatge.