PATRIMONI
- Llardecans , Maials

Troben derruït l'arc d'Adà, entre Llardecans i Maials

Un veí de Llardecans ha trobat aquest matí les restes del gran arc apuntat d'orígen àrab, declarat Bé d’Interés Nacional. Els Mossos d’Esquadra ja estan en coneixement dels fets, encara que no hi han sospites sobre com ha pogut succeïr l’enderroc.

Imatge de l'Arc d'Adà enderrocat. FOTO: A.F

Cop dur al patrimoni garriguenc. Aquest matí, s'ha trobat derruït l'arc d'Adà, monument d'origen àrab i catalogat com a Bé d'Interès Nacional situat al terme de Llardecans, amb un valor patrimonial i sentimental incalculable. Els Mossos d'Esquadra ja tenen coneixement dels fets i s'espera que en les pròximes hores s'iniciï una investigació per dirimir com ha pogut succeir la destrossa.

Les pedres de l’arc a terra FOTO:A.F

Albert Florensa, tinent d'alcalde de Llardecans, és qui ha donat la veu d'alerta. Pels volts de les dotze del migdia, Florensa i la seva família es trobaven en mig d'una excursió pel terme quan s'han adonat que l'Arc no s'alçava al lloc de sempre. S'hi han apropat i han vist com les pedres que el conformaven es trobaven escampades per terra, també han observat que hi havia uns quants vidres damunt de les pedres "Quan hem arribat i hem vist l'escampadissa hem avisat al moment, després hem comptat les pedres, per veure si hi eren les trenta-quatre peces que conformen l'Arc, i hem vist que sí, encara que es trobaven escampades, hi eren totes" explica Florensa que confirma que segons diversos veïns del poble, ahir dissabte l'arc seguia de peu; el regidor municipal també adverteix que l'Arc, fins avui, presentava una estructura prou ferma "Jo hi he arribat a veure vint nens damunt de l'arc, abans cada 1 de Maig s'organitzava una excursió des de l'escola de Llardecans i era freqüent pujar a l'arc i mai hi havia hagut cap despreniment, per tant, no crec que hagi caigut per si sol, caldrà investigar bé els fets" conclou Florensa, que confirma que des del consistori municipal ja han avisat les autoritats policials i a partir de demà es posaran en contacte amb els responsables de Patrimoni per tal d'analitzar si és possible reconstruir l'arc i en quines condicions s'hauria de fer.

Alguns dels vidres trobats junt a les restes. FOTO:A.F

L'arc d'Adà es troba a uns vuit quilòmetres de Llardecans, en un encreuament de camins molt transitat entre Maials, Llardecans i Aitona, al nord-oest del terme municipal. El despoblat d'Adà, amb vestigis d'una fortalesa àrab, presentava el gran arc apuntat, ara derruït, d'un edifici posterior que no es conserva, es tractava d'un arc de diafragma que restava dret sense cap estructura a la vora. Feia 3,60 m d'alçada i 6,30 de llum, i les dimensions dels seus carreus són 54 cm per 38 cm. En el mateix conjunt arquitectònic també s'hi troba la petita capella de Sant Marc, romànica, mig esfondrada.

Una foto recent de l’arc d’Adà, ara en ruïnes FOTO:F.F