EQUIPAMENTS
- Les Borges Blanques

La licitació de l'Arxiu Comarcal, encara pendent

El departament de Cultura de la Generalitat assegura que s'està redactant un conveni per enviar a l'Ajuntament de les Borges i que, un cop aquest el validi, s'iniciaria el procés.

Quatre mesos després que el govern de la Generalitat aprovés el finançament per a la construcció i equipament de l'Arxiu Comarcal de les Garrigues a les Borges Blanques, el procés de licitació de les obres encara no ha començat. Fonts del departament de Cultura asseguren que s'està redactant un conveni per enviar "en breu" a l'Ajuntament de les Borges i que, un cop aquest el validi, se signarà i programarà la licitació dels treballs, que anirà a càrrec del consistori i comptarà amb el suport tècnic del departament.

En una visita a les Borges en el marc de la Fira de l’Oli del mes de gener, el president de la Generalitat i la consellera de Cultura, Quim Torra i Laura Borràs, van recordar la intenció del Govern d’iniciar la construcció de l’edifici aquest 2019. En aquest sentit, per enguany hi ha prevista una inversió de 400.000 euros, d'un total de 2,4 milions repartits fins l'any 2021. L’estiu de l’any passat, la directora general de Patrimoni, Elsa Ibar, havia anunciat que les obres sortirien a licitació en el primer trimestre de 2019, un projecte que ja venia endarrerit per l’aplicació de l’article 155 la tardor del 2017. 

El de les Garrigues i el de l'Alta Ribagorça són els dos únics arxius comarcals que falta per fer a Catalunya, a més del del Moianès -comarca constituïda l'any 2015- i el provincial de Barcelona, de competència estatal. Actualment, la Xarxa d'Arxius de Catalunya està formada per 38 equipaments i un centenar de professionals que hi treballen.

Dos anys d'obres
El futur equipament, que està projectat al solar de l'antiga caserna de la Guardia Civil, ha estat dissenyat i redactat per l'arquitecte municipal Lluís Guasch d'acord amb els criteris constructius de la Direcció General del Patrimoni Cultural, i es preveu que la construcció duri 24 mesos.