POLÍTICA
- Arbeca

Neix la CUP d'Arbeca, la tercera de les Garrigues

La nova assemblea local es dona a conèixer aquest dissabte, però no concorre a les eleccions municipals del 26 de maig.

La tarda del dissabte 4 de maig, a la plaça Unió Republicana, es presenta l'assemblea local de la CUP d'Arbeca, un nucli que ja ha rebut l'aval de la CUP a nivell nacional per constituir-se com a tal. L'objectiu de la nova assemblea és fer oposició "des del carrer", amb un pla de treball “que vagi més enllà de la reacció de fets concrets i es fixi en eixos com la democràcia, la participació, la transparència, l'ecologia o el medi ambient", expliquen.

La CUP d'Arbeca la formen actualment dotze persones i la convocatòria de l’assemblea oberta de dissabte, a més de presentar el nou nucli, vol servir per “arribar a gent que en desconeix l’existència i poder sumar més persones al projecte”. “No venim per ocupar l’espai d’altres, sinó per configurar un espai que avui no està ocupat per ningú”, afirmen. La nova assemblea local aclareix també que no concorre a les eleccions municipals del 26 de maig i que a les properes, d’aquí quatre anys, “ja es veurà”.

Tercera de les Garrigues
La CUP d’Arbeca és la tercera que es constitueix a la comarca, després que anys enrere ho fessin les d’Alfés i les Borges Blanques. En el primer cas, els cupaires es van presentar per primera vegada als comicis municipals l’any 2011 i van ser la força més votada, tot i que un pacte entre CiU i ERC els va deixar fora del govern. Els resultats de 2015, amb quatre regidors per a CiU i tres per la CUP, van tornar a deixar els anticapitalistes a l’oposició. Un dels seus  membres, Joel Jové, ha estat candidat per Lleida per Front Republicà a les últimes eleccions generals, celebrades aquest diumenge.

Quant a les Borges Blanques, la CUP també es va presentar per primera vegada l’any 2011, aleshores encapçalada per Gerard Cabezuelo, i va obtenir un regidor, que va quedar a l’oposició. El 2015, amb Josep Farran, va augmentar vots però no va aconseguir el segon i va continuar també a l’oposició. Per als comicis d’aquest 26 de maig, els cupaires borgencs s’han adherit, junt amb ERC, a la candidatura impulsada pel CDR i l’ANC locals Borges per la República – Som Primàries.

El 2015 es va presentar a Maials una llista de Poble Actiu, paraigua electoral de la CUP als municipis, i va obtenir una regidora. Per aquest 2019, però, no es repeteix candidatura.