PATRIMONI
- La Granadella , Torrebesses

La Granadella i Torrebesses tornen a col·laborar en el curs d'estiu de la UdL sobre pedra seca

Tindrà lloc durant dos caps de setmana de juny entre el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya.

(foto: arxiu)

Els municipis de la Granadella i Torrebesses han presentat una nova edició, la cinquena, del curs “L’art i la tècnica de la pedra seca, teoria i pràctica”, inclòs en la programació d’estiu de la Universitat de Lleida (UdL) i per al qual col·laboren els dos consistoris. A l’acte de presentació que va tenir lloc ahir a la Diputació de Lleida, l’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, va emfasitzar aquesta col·laboració entre municipis de comarques administratives diferents “perquè permet fer xarxa pel territori” i va afirmar que el curs “ajudarà a mantenir i millorar la conservació del patrimoni” i que la promoció turística d'aquests tipus de construccions “es potencia amb altres productes estrella com l'oli”.

Per la seva banda, l’alcalde de la Granadella, Carlos Gibert, també es va referir al vincle entre la pedra seca i les oliveres, elements que “conformen un paisatge únic i intrínsec del territori”. Gibert va afegir que, “poc a poc, s'està fent la feina de recuperació de l'ofici de picapedrer, que s'estava perdent”.

La finalitat del curs és l'estudi i el coneixement de les construccions de pedra seca i la seva tècnica constructiva. Un dels objectius principals és identificar els diversos elements naturals que formen el paisatge de pedra seca, així com aprendre la relació amb el patrimoni agrari i els paisatges de l'oli de les Garrigues. Durant el curs s'aprendran diferents mètodes constructius i la talla de la pedra, podent aplicar-los tant en la recuperació com en noves construccions de pedra seca. L’acte va comptar també amb el diputat provincial Francesc Sabanés.

El curs, coordinat per Carla Roca i Diego Teruel, és obert a tothom fins que s’esgotin les places i es durà a terme els dies 8, 9, 15 i 16 de juny entre el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca, situat a Torrebesses, i el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya, situat a la Granadella. Els organitzadors esperen que s'esgotin les 20 places disponibles, tal i com ja ha passat en les quatre anteriors edicions.