EDUCACIÓ
- Juncosa

Juncosa tindrà una escola bosc a partir del curs vinent

Una mestra de Barcelona impulsa l’escola-bosc l’Alzina, un projecte per a infants de 3 a 6 anys basat en el model pedagògic d’educació viva, en contacte diari amb la natura.

El Mas del Xana, al terme de Juncosa, on es desenvoluparà el projecte de l’escola-bosc l’Alzina. FOTO: A.P

Una parella de mestres de Barcelona amb vincles familiars a Juncosa de les Garrigues està enllestint els últims detalls per poder posar en marxa el pròxim mes de setembre l'escola-bosc l'Alzina, una escola d'educació viva que tindrà la seu al Mas del Xana, al terme de Juncosa. El projecte està pensat per a nens i nenes d'entre 3 i 6 anys i es basa en un model pedagògic alternatiu al convencional, no homologat per la Generalitat, en què els eixos principals són el contacte diari amb la natura, el respecte als ritmes d'aprenentatge, la comunicació no violenta (que prioritza l'empatia) i la potencialitat del joc lliure.


Model nòrdic
Tal i com explica Anna Prat, impulsora del projecte, "el model d'educació en la natura està molt desenvolupat en els països nòrdics europeus i d'aquestes experiències volem desenvolupar el nostre propi projecte" i afegeix "al nord d'Europa les temperatures son més extremes que les nostres i  allí els infants cada dia surten a apendre a la natura; és un model que allí no para de créixer i aquí cada cop hi ha més famílies que s'hi interessen". Prat confirma que ja hi ha hagut una família de la zona d'Aragó que s'ha interessat pel projecte i estaria disposada a instal·lar-se a les Garrigues Altes per a que els infants poguéssin aprendre mitjançant el model d'educació viva. L'escola-bosc l'Alzina s'ha fixat un topall de set a vuit infants per acompanyant, de manera que en tindrà un màxim de setze. Anna Prat remarca que "no pretenem treure els nens que ara van a l'escola de Juncosa o dels demés pobles, només volem augmentar l'oferta educativa de la zona per tal de donar-li un valor afegit". El diumenge 2 de juny està previst que l'escola-bosc l'Alzina realitzi una jornada de portes-obertes per a que les famílies interessades puguin conéixer el projecte. La jornada començarà a partir de les 10.30 h, al km. 23 de la carretera C-242 al terme de Juncosa, el lloc on està situada l'escola.

 
Tarrès i Juneda
L'escola-bosc l'Alzina s'afegirà a altres ofertes d'educació viva pel curs 2019-2020 que setmanes enrere es van presentar a Tarrés, un projecte que acollirà l'edifici del Sindicat, i a Juneda, on la granja-escola 'La Manreana' posarà en marxa 'l'Escoleta del Mas'. Els tres projectes confirmen el moment d'auge d'aquest model pedagògic.