EDUCACIÓ
- Arbeca

Una arbequina, primera doctorada en Infermeria de la Universitat d'Andorra

Sara Esqué, resident al país pirinenc des de fa 23 anys, va defensar ahir la tesi sobre les estades formatives dels estudiants d'Infermeria, qualificada amb excel·lent cum laude.

(foto: UdA)

Sara Esqué Boldú, nascuda a Arbeca el 1977, és des d’ahir la primera persona de la Universitat d’Andorra (UdA) doctorada en Infermeria, després d’haver defensat la seva tesi, qualificada pel tribunal amb excel·lent cum laude. Esqué viu a Andorra des de fa 23 anys. Allí va acabar els estudis d’Infermeria l’any 2000 i, posteriorment, va fer un màster en Nutrició, un postgrau en Atenció a la Gent Gran i un màster en Tecnologia Educativa a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Fins ara, de la Universitat d’Andorra n’havien sorgit deu doctorats en diversos àmbits, però cap en Infermeria. Esqué n’és la primera. Actualment, l’arbequina treballa com a Cap de l’Escola d’Infermeria del centre universitari i és membre del Grup de Recerca Interdisciplinar en Educació.

La tesi d’Esqué es titula "Desenvolupament de les actituds en els estudiants d'infermeria durant les estades formatives clíniques a través de la pràctica reflexiva" i està codirigida per Mercè Gisbert i Mar Lleixà. El treball dissenya una estratègia formativa en què l’estudiant d’Infermeria que fa pràctiques en situacions reals reflexiona i fa balanç de tot allò que està aprenent i ho fa d’una forma sistematitzada, amb uns instruments prèviament validats per tal de millorar les actituds de responsabilitat, d'autoavaluació i autocrítica, i d'ètica professional.


(foto: J.E.)

La Universitat d’Andorra neix com a tal l’any 2004, però és la fusió de dues escoles universitàries i la suma de noves àrees. Els primers estudis superiors que es van impartir al Principat daten del 1988, amb l’arrencada, precisament, de la diplomatura d'Infermeria a l'Escola Universitària d'Infermeria situada a Andorra la Vella. El mateix any va començar el diploma professional avançat en Informàtica de gestió a l'Escola d'Informàtica de Sant Julià de Lòria. Actualment, la UdA ofereix quatre titulacions presencials i altres de virtuals amb convenis amb la UOC i té uns 400 alumnes, un centenar dels quals són a Infermeria. Una de les característiques d’Infermeria són els grups reduïts, d’entre 25 i 30 estudiants per curs en els tres de Bàtxelor. La majoria són residents a Andorra però també n’hi ha del nord de Catalunya, del sud de l’Estat francès, de la Cerdanya i de la zona del Tarragonès i Lleida. Un altre tret d’aquests estudis és que es fan pràctiques ja a primer curs i un mínim de tres mesos s’han de fer fora d’Andorra, on es tenen convenis amb Catalunya, Espanya, França i, per primera vegada, Mònaco.