CULTURA
- Les Borges Blanques

Altres connexions garriguenques amb Elna

La colla 'Estimem els gegants', de les Borges, apadrina el nou gegantó de la població rossellonesa, i el pintor arbequí Manuel Batalla dona una obra seva per a la Maternitat.

(foto: Estimem els Gegants

A banda del vincle que tenen moltes Elnes d’arreu de la nació amb la història de la Maternitat d’Elna durant l’exili de la Guerra Civil, aquest juliol hi ha hagut dues connexions garriguenques més amb aquesta població de la comarca del Rosselló. D’una banda, el diumenge 7 de juliol, la colla Estimem els Gegants, de les Borges Blanques, va ser convidada a Elna per apadrinar el bateig del nou gegantó nord-català, Annibal Barca. Així, la Cleòpatra borgenca, obra d’Arnau Espuga, va ser la padrina de la nova figura, junt amb el gegant Aldric, de Cassà de la Selva.

Des d’Estimem els Gegants s’explica que va ser “una experiència única”, en el marc de les Festes Antigues Romanes, quan la població d’Elna viatja a l'època imperial, guarneix els carrers per a l’ocasió i els habitants vesteixen robes pròpies d'aquell temps, com túniques i sandàlies, i es programen espectacles que expliquen amb detall l'origen del municipi.

D’altra banda, l'Ajuntament d'Elna ha aprovat aquests dies, al ple municipal i per unanimitat, incorporar al patrimoni cultural un quadre del pintor d’Arbeca Manuel Batalla Moyà. L'acrílic es titula "D'Argelers a Elna"i representa una exiliada republicana, embarassada, i el seu fill al camp de concentració d’Argelers de la Marenda per anar a parir a la Maternitat d'Elna. Batalla va dedicar la pintura a la seva néta Elna i va decidir fer-ne donació per tal que pogués ser exposat a la Sala Elisabeth Eidenbenz, de l’edifici que va acollir la Maternitat, on a partir d'ara podrà ser vista pels visitants.