HISTÒRIA
- Les Borges Blanques

Capturar els últims records de Francesc Macià

El Centre d'Estudis de les Garrigues convoca un taller a les Borges per recuperar vivències que la gent més gran pugui tenir sobre el president de la Generalitat republicana.

El Centre d'Estudis de les Garrigues, en col·laboració amb l’Espai Macià, s’ha proposat recuperar els records que encara pugui tenir la gent més gran sobre la figura de Francesc Macià (1859-1933). Per això han convocat un taller de memòria oral, divendres que ve, 13 de setembre, a les 4 de la tarda a l’Espai Macià de les Borges, on es farà ús de recursos audiovisuals per recollir el record dobre el president de la Generalitat republicana.

La proposta s'emmarca dins els 12ns Tallers i Jornades de Memòria Oral 2019-2020 que organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, del qual el Centre d’Estudis n’és antena territorial. Els interessats poden passar per l'Espai Macià, trucar-hi per telèfon al 973 140874 o contactar per correu electrònic amb els organitzadors a info(ELIMINAR)@cegarrigues.cat o info(ELIMINAR)@espaimacia.cat.

El president Macià
Francesc Macià va ser un militar i polític català que va tindre una intensa relació amb les Borges Blanques, ja que la seva família n'era originària, malgrat que ell va néixer a Vilanova i la Geltrú. Figura destacada de Solidaritat Catalana i fundador d'Estat Català i després d'Esquerra Republicana de Catalunya, Macià visitava sovint les Borges i comarca, el seu districte electoral natural, que el va escollir diputat a Corts de forma ininterrompuda entre 1907 i 1923.

L'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial
En els darrers temps, el testimoni directe de la gent ha esdevingut una de les fonts d'informació més valuoses per als investigadors socials. La tècnica de l'entrevista, abans gairebé associada en exclusiva als antropòlegs, avui forma part dels mètodes més utilitzats en investigacions de tot tipus. La recerca a escala local ha estat singularment una de les grans beneficiades per aquest procés d'extensió. L'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial presenta per dotzè any consecutiu un seguit d'experiències que han tingut lloc a partir d'iniciatives proposades per les entitats que en formen part. L'Observatori us proposa, així, un recorregut al llarg del territori per conèixer les vivències i el testimoni de persones anònimes, al mateix temps personals i representatives del batec de la nostra societat.