HISTÒRIA
- El Soleràs

Identifiquen un altre soldat de la fossa del Soleràs

Tomàs Verdaguer era un soldat republicà de Sant Joan de les Abadesses. Ara, l'anàlisi genètic del net ha permès identificar-lo. És la setena persona de la fossa que s'ha identificat.

(foto: Xavi Minguella)

De les 146 persones que es van enterrar el 1938 a la fossa de la Guerra Civil al Soleràs, ja són set les que s'ha pogut saber qui eren. L'última és Tomàs Verdaguer Roqué, un soldat republicà de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), del qual la família sabia que havia mort al Soleràs gràcies a un certificat de defunció però no sabia on havia estat enterrat. L'obertura de la fossa, la més gran excavada fins ara a Catalunya, la tardor del 2017 va obrir una clara oportunitat d'afinar la cerca i un net de Tomàs, Xavier Verdaguer, es va fer les proves d'ADN. Finalment, fa uns dies li confirmaven la coincidència genètica amb un dels cossos exhumats, tal com explica ell mateix al periòdic El 9 Nou.

Quasi una dècada buscant
Segons l'article esmentat, Xavier Verdaguer va començar a seguir la pista del seu padrí l'any 2010. Llavors encara era viu el seu pare, Josep Verdaguer, però a aquest li resultava dolorós recordar la partença del seu. Tenia 9 anys quan des del pati de l'escola va veure com el seu pare Tomàs pujava a un camió i li deia adéu amb la mà. Va ser l'última vegada que el va veure. 

El Josep, per tant, va deixar la cerca en mans del seu fill Xavier i aquest va visitar el Soleràs fa uns anys, on va anar al cementiri i a l'Ajuntament, sense fruits. Altres famílies que també tenien constància de la mort d'algú proper al Soleràs també havien visitat el cementiri buscant possibles inscripcions de la fossa, però no sabien que la fossa de la guerra era al cementiri antic de la localitat, un espai abandonat i cobert d'herbassar fins fa dos anys.

Enterrament a Sant Joan
Les restes que són identificades la Generalitat les entrega als familiars i aquests decideixen si inhumar-los al cementiri actual del Soleràs o si fer-ho al seu municipi d'origen. En el cas de Tomàs Verdaguer, la seua família té previst enterrar-lo a Sant Joan de les Abadesses, junt amb qui era la seua esposa, Soledat Vilalta. Es tancarà un cercle que, encara que sigui 80 anys després, suposa un alleujament i una reparació per la família, segons explica el net a El 9 Nou. Les altres persones identificades fins ara són tres civils del Soleràs, un soldat republicà de Milmanda (Conca de Barberà) i un de franquista de Burgos.