PATRIMONI
- Torrebesses

L'exposició més àmplia feta a Catalunya sobre la pedra seca s'estrena a Torrebesses

Aquest municipi garriguenc inicia la itinerància d'una mostra organitzada pel Departament de Cultura en col·laboració amb l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional. El 2020 continuarà a Castellar del Vallès, Freginals i Manresa.

El 14 de novembre s’inaugurarà a Torrebesses l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”. Es tracta de l’exposició més àmplia que s’ha vist mai al país sobre aquesta tècnica constructiva, molt present a les Garrigues, i l’ha produït el departament de Cultura de la Generalitat junt amb l’Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, ara fa un any. La comissarien August Bernat, Esther Bargalló, Roger Costa i Martí Rom.

La mostra, eminentment fotogràfica, ofereix una panoràmica àmplia sobre aquest llegat a Catalunya, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d'aquesta arquitectura, harmònica amb l'entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista. L'exposició s'estructura en 20 plafons temàtics amb imatges i textos, en què es repassa la bae geològica, el tipus de construccions, la presència per territoris, l’associacionisme i les rutes senyalitzades relacionades amb aquestes o les construccions més singulars, entre altres.

L’exposició serà al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses, l’únic d’aquestes característiques a Ponent, fins el 16 de febrer del 2020, quan es traslladarà al Centre d’Estudis i Arxiu de Castellar del Vallès i, posteriorment, al maig, al Centre d’Interpretació de la Serra del Montsià a Freginals i, a l’estiu, a Manresa en un espai per determinar.