TURISME

Comença una nova edició dels Camins d'Or Líquid

Ahir es va presentar a Lleida l'11a edició del cicle, al qual participen Aspa, Maials, Alfés, Alcanó, Torrebesses, Seròs i Llardecans. La metgessa nutricionista Antonieta Barahona, premi Camins d'Or Líquid 2019.

(foto: Diputació de Lleida)

L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) va acollir ahir la inauguració de l'11a edició dels Camins d'Or Líquid, una iniciativa del Consell Comarcal del Segrià i de diferents ajuntaments, cooperatives i entitats, la major part dels quals de les Garrigues històriques, i que té com a objectiu difondre la cultura de l'oli de la zona. L'acte va comptar amb la participació de la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, el vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, i els diputats Joan Gilart i Jordi Verdú, a més del president del Consell Comarcal del Segrià i alcalde de Maials, David Masot i de Josep Lluís Huguet, president de la Comissió de Turisme i Promoció Econòmica del CC del Segrià.

Durant l'acte es va lliurar el guardó dels Camins d'Or Líquid 2019 a la metgessa especialitzada en nutrició Antonieta Barahona per la seva tasca d'assessorament i divulgació en temes nutricionals i culinaris fomentant els aliments del territori, com l'oli d'oliva verge extra, i la cultura gastronòmica tradicional. A més, hi va haver una actuació musical a càrrec de David Esterri 'Lo Pardal Roquer'.

Novembre i desembre
Els Camins d'Or Líquid se celebren durant sis caps de setmana de novembre i desembre, cada un en un poble diferent, en plena època de collita de l'oliva, i consisteixen en activitats relacionades amb l’oli i la cultura de l’oli. El programa d'enguany comença aquest diumenge, 10 de novembre, a Aspa amb un esmorzar popular i un tast d'oli guiat. Els dies 16 i 17 serà el torn de Maials, que celebra la seva Fira de l’Oli Verd. Seguirà el dia 24 Alfés, amb una visita guiada als monuments més emblemàtics, l’1 de desembre agafarà el relleu Alcanó, amb una ruta històrica per la vila, i el 8 serà el torn de Torrebesses, amb el ja habitual concurs d'allioli, esmorzar popular i recorregut guiat per la vila. Els Camins d'Or Líquid acabaran el dia 14 a Seròs, amb una visita al moli? en funcionament i degustació de l'oli nou, i el 15 a Llardecans amb música en directe, esmorzar popular i activitats per La Marató de TV3.

Totes els actes són gratuïts i els esmorzars tenen una aportació de 2€ que seran bescanviables en forma de descompte en el moment d'adquirir oli verge extra a la cooperativa el dia de l'activitat. El descompte serà aplicable a les ampolles de 2 litres. A més, les persones que hagin participat en almenys quatre de les set jornades que conformen l'11a edició entraran en el sorteig d'un lot de productes de les cooperatives i dels molins participants que es farà el 15 de desembre, coincidint amb la clausura del cicle.

Festes oleícoles 
A banda dels Camins d’Or Líquid, altres pobles garriguencs celebren també les seves festes de l’oli en aquesta època. El primer de tots a fer-ho va ser la Granadella, el passat 3 de novembre amb la festa de la Primera Premsada. Entre novembre i desembre hi ha jornades a l’Albagés, el dia 10 amb motiu del centenari de la cooperativa, a la cooperativa Sant Isidre de les Borges el 17 de novembre, a Arbeca i Juncosa el dia 24, al Soleràs l’1 de desembre, a Castelldans, l’Espluga Calba i els Torms el dia 8 i a la Pobla de Cérvoles el 15. Al gener serà el torn de la festa de l’oli de Granyena i de la Fira de l’Oli i les Garrigues de les Borges Blanques. Més endavant, clouen la temporada les jornades de Bellaguarda, l’Albi i Vinaixa.