POLÍTICA
- L'Albagés

Enrenou a l'ajuntament de l'Albagés, que acaba amb ERC fora de l'equip de govern

En el ple ordinari d'avui s’hauria de fer efectiu el traspàs de les regidories que fins ara ocupaven les edils republicanes a favor dels altres membres del consistori.

El govern de concentració entre tots els partits de l'ajuntament de l'Albagés ja és història. Maite Melero i Teresa Guillamet, les dos regidores del grup MRA - AM, llista vinculada a ERC, han abandonat l'equip de govern, del qual formaven part junt amb Activem l’Albagés, JxCAT i PSC, després d'un enrenou al darrer ple municipal, el 17 d'octubre, arran de la votació d'una moció de rebuig a la sentència dels presos independentistes.

La seqüència 

Els fets es remunten a mitjans d'octubre, just la setmana que es va fer pública la sentència del Tribunal Suprem contra els presos independentistes. Segons Maite Melero, cap de llista d'MRA-AM, el mateix dia de la sentència, el dilluns 14 d'octubre, ja es va proposar la celebració d'un ple extraordinari per tal d'aprovar la moció de rebuig redactada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), però des de l'equip de govern es va decidir no celebrar el ple, ja que ja n'hi havia un de programat pel dijous 17 d'octubre.

Va ser en el transcurs d'aquest ple ordinari quan es va produir l'enrenou. Després d'aprovar diverses mocions relacionades amb la governança del municipi, es va arribar a la moció de l'AMI. L'alcalde Víctor Masip, de l'agrupació d'electors Activem l'Albagés, llista guanyadora en les darreres eleccions sumant 3 regidors, va anunciar l'abstenció del seu grup respecte a la moció esmentada argumentant que Activem compartia alguns punts de la mateixa i, per tant, es posicionava en contra de la sentència del Tribunal Suprem però, de la mateixa manera, també veia en la moció un contingut de caràcter polític que no compartien. Segons declaracions de Masip a aquest mitjà "Pensàvem que la moció tiraria endavant, ja que amb la nostra abstenció i els vots a favor d'ERC i JxCAT tot feia pensar que s'aprovaria".

Però no va ser així, tot i que les previsions es van complir: vot a favor de les dos regidores d'ERC i del representant de JxCat, l'abstenció dels tres edils d'Activem i el vot en contra de la regidora del PSC. Llavors, un sector del públic present al ple, joves vinculats al PSC provinents de poblacions com Lleida o Montoliu, va expressar el seu desacord amb l'aprovació de la moció, ja que consideraven que no hi havia una majoria de vots afirmatius. La confusió es va apoderar de la sala. Els dubtes també van aflorar en la secretària municipal, que va preguntar a l'alcalde si canviava el sentit del seu vot per tal d'assolir una majoria absoluta de vots afirmatius, però Masip va continuar defensant la posició que el seu grup havia pres prèviament i, com a conseqüència, es va decidir rebutjar la moció.

Aquesta decisió va precipitar que, just a continuació, les edils d’ERC comuniquessin al ple que deixaven l’equip de govern, posició que ja havien consensuat prèviament amb la resta del seu grup en cas que la moció de rebuig a la sentència no tirés endavant. Així es va cloure el ple. En els moments posteriors, quan algun regidor ja havia abandonat la sala, la secretària va anunciar que un cop consultats i aclarits els dubtes sobre la votació, es confirmava que la moció havia estat aprovada amb els vots afirmatius d'ERC i JxCat, l'abstenció d'Activem l'Albagés i el vot en contra del PSC. Així, quedava finalment aprovat el rebuig del ple a la sentència. Acte seguit, el grup d'ERC va llegir un comunicat expressant la satisfacció per l'aprovació de la moció. També van comunicar que, un cop aclarit l'assumpte, posaven el seu càrrec a disposició de l’alcalde.

El dilluns 21 d'octubre, l'alcalde convocava una reunió amb tots els regidors del consistori per tal de dirimir com quedaria l'equip de govern després dels fets ocorreguts al ple. En aquesta reunió, Víctor Masip comunicava a les regidores d'ERC que el seu grup havia perdut la confiança en elles arran del conat de dimissió del darrer ple i, en conseqüència, es desfeia l'acord tàcit entre tots els grups que s'havia anat duent a terme d'ençà de les darreres eleccions municipals del mes de maig.

Així, en el ple ordinari d'avui dijous 5 de desembre, s'hauria de fer efectiu el traspàs de les regidories de Comerç, Salut, Gent Gran i Benestar Social, que havien ocupat fins ara les edils d'ERC. La nova distribució de les responsabilitats en Comerç i Sanitat recauran en el grup d'Activem, Gent Gran passarà a ser gestionat per Joan Leiva, de JxCAT i Benestar Social serà per Gemma Moreno, del PSC.

Les reaccions

Des de les files d'ERC, Maite Melero considera que "la situació que es va donar (al ple i la posterior reunió) era totalment evitable, nosaltres només volíem mostrar el nostre rebuig a la sentència. És evident que des del nostre grup també prioritzem el poble però creiem que èticament estàvem obligats a renunciar a l'equip de govern si no tirava endavant la moció. Havien condemnat al president del nostre partit a 13 anys de presó!" diu Melero que considera que l'actuació de l'alcalde durant el ple no va ser la més encertada "No va saber gestionar-ho, entenc que el públic pressionava i que hi havia dubtes però no podia dir que la moció no prosperava quan era evident que hi havia més vots a favor que en contra." Tot i això, Melero confirma que han anat assistint a les reunions a les quals se'ls ha convocat i afirma que "seguirem treballant pel municipi, aquesta és la nostra voluntat. Des de l'oposició també es pot fer bona feina i, no cal dir que ens posem a disposició dels regidors que assumiran els càrrecs que havíem exercit fins ara".

Per la seva banda, l'alcalde Víctor Masip també lamenta els fets ocorreguts però justifica la decisió de trencar l'acord de govern entre tots els grups argumentant una pèrdua evident de confiança en el grup d'ERC. "El representant de JxCAT també va votar a favor de la moció i no per això va renunciar a formar part de l'equip de govern, nosaltres som una associació d'electors i, en el tema del procés, hi ha diferents sensibilitats dins del grup però el que tenim clar i compartim tots és que treballar pel poble està per davant d'altres qüestions ideològiques" declara Masip.

El regidor de JxCAT a l'Albagés, Joan Leiva, va en la mateixa línia de l'alcalde "Per damunt de tot, hi ha el poble. Em sap greu que les representants d'ERC marxin del govern, jo també vaig votar a favor de la moció perquè crec que la sentència era injusta però si sóc a l'ajuntament és primer de tot, per treballar pel nostre poble" expressa Leiva que avança que per part seva no hi haurà cap conflicte amb l'oposició "Jo no vull tenir cap problema i és evident que acceptaré l'ajuda de qualsevol persona predisposada a oferir-me-la, sigui de l'oposició o no."