HISTÒRIA
- Les Borges Blanques

Les Borges amplia el record a Francesc Macià

L'acte d'homenatge que es fa cada 25 de desembre ha comptat enguany amb un programa més ampli en els dies previs.

(foto: Espai Macià)

Francesc Macià i Llussà, 122è president de la Generalitat de Catalunya i personatge molt vinculat a les Borges Blanques i les Garrigues, va morir el dia de Nadal de 1933. Per aquest motiu, fa dècades que a les Borges se celebra un homenatge el 25 de desembre, que sol consistir en uns parlaments i unes peces musicals. Aquest any, a aquest acte institucional del dia 25, se n’ha afagit altres en els dies previs, configurant així un programa més ampli amb voluntat d’arribar a més públic que el del dia 25.

Els actes, organitzats per l’Ajuntament en col·laboració amb l’Espai Macià, la Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges, l’ANC i Òmnium Cultural, van començar el divendres 21 i dissabte 22 de desembre, amb jornades de portes obertes a l’Espai Macià, on va haver-hi un actor caracteritzat de Francesc Macià. El dilluns 23 es va organitzar una sessió de conta-contes a càrrec de Meritxell Cucurella-Jorba, amb l’obra “Petita història de Francesc Macià”, d’Enric Pujol i il·lustrada per Pilarín Bayés.

Per avui dimarts, dia 24, s’ha preparat la projecció de la pel·lícula “14 d’abril. Macià contra Companys”, dirigida per Manuel Huerga amb guió de Toni Soler. Serà a les 5 de la tarda a l’Espai Macià. Finalment, el dia 25 hi haurà l’acte institucional, amb ofrenes florals i parlaments.

Més càrrega institucional
Poc abans de les eleccions municipals, la Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges va llançar un seguit de propostes en matèria de memòria històrica als grups que concorrien als comicis. Una d’aquestes propostes era dotar de més càrrega institucional l’acte del dia 25, convidant-hi representants del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat per tal que es consolidés com un acte de rellevància institucional i mediàtica equivalent al que es fa el 15 d’octubre al Tarròs amb motiu del record a Lluís Companys. De representants polítics del Parlament o del Govern, però, no ha estat possible que en vinguessin enguany, però des de l’Ajuntament es va convidar l’Espai Macià, la Comissió, així com l’ANC i Òmnium, a elaborar un programa d’actes que anés més enllà del dia 25.