TURISME
- Juncosa , L'Albagés

Cuadrat Valley construirà un molí d’oli a la seua finca

L’empresa amb capital francès Cuadrat Valley S.L ja ha demanat el permís d’obra a l’ajuntament de Juncosa, terme al que correspon la finca on s’ubicarà la nova almàssera. Es preveu que el molí tingui una capacitat de moltura de 40.000 kg/dia.

L’espai de la finca de Cuadrat Valley on es construirà la nova almàssera. FOTO: Cuadrat Valley

L'empresa francesa Cuadrat Valley, establerta a l'Albagés, ja ha posat en marxa el procés administratiu per construir un nou molí d'oli, que estaria situat al polígon 3 parcel·les 1009, 253 i 258 del terme de Juncosa, però més proper a la pista que uneix l'Albagés amb Cervià, on l'empresa ja posseeix una finca d'unes 85 hectàrees, de les quals 60 son de cultiu. Recentement, Cuadrat Valley ha demanat el permís d'obra al consistori juncosà i la idea és que s'enllesteixin les obres de l'almàssera en un termini de dos a tres anys, així durant la campanya 2023-24 ja podria començar a moldre les olives de la mateixa finca.

Oli, pedra seca i turisme
Segons el gerent de Cuadrat Valley, l'albagesenc Josep Maria Alventosa, el projecte té un caire global que uneix la cultura de l'oli, la pedra seca, i el turisme rural "És un projecte gran i amb molt recorregut. Des de l'any 2015 que hem anat adquirint terres fins a conformar la finca de 85 hectàrees que tenim actualment. La nostra idea és construir un molí que sigui l'eix central d'un projecte que uneixi el nostre oli verge extra - que en un futur serà prèmium i ecològic - que destinarem a l'exportació,  també que posi en relleu els elements de la pedra seca que hi ha a la finca, com els masos, cabanes de volta, i aljubs, i, per últim, el paisatge de l'entorn, on tenim vistes al poble de l'Albagés, els Pirineus i la serralada del Montsant; a més, estem situats a escassos mil metres en línia recta del pantà." Alventosa també explica algun dels detalls del nou molí, que tindrà un marcat caire escultòric "Volem integrar-lo enmig de la roquera, una part estaria enterrada a la serra i l'altra, que sobresortirà, serà de vidre, per tal d'aprofitar les impressionants vistes de la finca. Calculem que tindrà una capacitat de molturació de 40.000 kg d'olives diàries i, si les tasques de construcció van a bon ritme, podria entrar en funcionament a partir del 2023". Tal com explica l'arquitecte albagesenc, el molí també serà la peça central de la vessant turística que acompanya el projecte. De fet, Cuadrat Valley ja ha adquirit una casa al centre de l'Albagés, que pretén rehabilitar com a casa de poble amb destinació turística, i a més, en un futur, té la intenció d'adequar els masos i les cabanes de volta de la finca com a allotjaments turístics "Tot el conjunt forma part d'un projecte d'oleoturisme de la comarca; mitjançant els allotjaments i el molí, podrem oferir als visitants una experiència d'immersió en la cultura de l'oli" clou Alventosa.