INCENDI
- Bovera , La Granadella , Llardecans , Maials

Una escletxa d’esperança per als afectats pel gran incendi

La majoria d’afectats han decidit iniciar la reclamació al jutjat de Falset per la via administrativa; així, en cas de condemna, podran optar a les indemnitzacions pertinents.

Imatge d'un dels talls a la C-12 que la tardor passada va organitzar la Plataforma d'Afectats. FOTO:ACN

Els garriguencs afectats pel gran incendi a la Ribera d'Ebre de l'estiu passat han vist darrerament com el jutjat d'instrucció núm. 1 de Falset els hi obria una porta a l'esperança. Tal i com avançava el diari La Mañana, el fiscal de la causa on s'investiga l'origen del foc ha contemplat la possibilitat que els afectats puguin personar-se en el procés i, si s'acaba determinant la responsabilitat del propietari del femer on es va originar l'incendi, puguin optar a cobrar les indemnitzacions pertinents per part de l'asseguradora.

Personar-se a la causa
Aquest procés s'iniciava el passat desembre, quan l'ajuntament de Bovera va rebre una carta del jutjat de Falset on els instava a entregar la relació d'afectats corresponents al municipi i també se'ls informava dels drets dels que disposaven com afectats, un dels quals, posicionar-se com a part en la causa que investiga l'origen del foc. Durant el mes de gener, els veïns d'aquest municipi van anar rebent la mateixa carta i van decidir organitzar dos assemblees per tal de decidir si se sumaven a la causa.

Tal i com explica el portaveu de la Plataforma d'Afectats per l'Incendi de la Ribera d'Ebre, Enric Prunera, preveuen que la majoria d'afectats puguin unir-se a la reclamació de manera conjunta, a través del mateix advocat "la reclamació es pot fer de dues formes: per la via administrativa o per la via penal. Nosaltres no volem demandar penalment al pagès propietari de la granja on es va iniciar l'incendi, però com que sabem que hi ha una asseguradora al darrera, sí que iniciarem la via adminsitrativa per tal que la declarin responsable subsidiària" explica Prunera, que considera aquesta opció una victòria moral per a la Plataforma "El pas donat per la Fiscalia ens dona la raó. Nosaltres, a les manifestacions, sempre reclamàvem ajudes directes, ja que era evident que el mal que ens havia fet l'incendi s'havia d'indemnitzar; no amb crèdits tous o ajudes condicionades sinó amb compensacions econòmiques".

En la mateixa línia s'expressa Pere Roqué, cap del sindicat ASAJA a Lleida i que des d'un primer moment es va posicionar al costat de la Plataforma "Sempre hem defensat la màxima ajuda pels pagesos afectats. És evident que el ramader propietari del femer on es va originar el foc no en té cap culpa però, per desgràcia, va fer evident la poca inversió del Govern en gestió forestal a Catalunya".

Ara, els passos a seguir consistiran en que cada propietari haurà de presentar les escritures de les finques afectades, adjuntar la valoració d'un pèrit sobre l'afectació a cada finca i esperar al judici per veure, en cas de condemna, quines indemnitzacions es fixen.