INCENDI
- ACN/Redacció / Bovera

Agricultura reclama la devolució de les ajudes als afectats pel foc que no han contractat l'assegurança

Els afectats volen reunir-se en un plaç de 10 dies amb els responsables del DARP, asseguren que si no els reben començaran noves mobilitzacions. El Consell de les Garrigues adoptarà el paper de mediador i ja ha enviat una carta al DARP.

Un instant de la reunió el passat estiu entre la consellera i els afectats. FOTO:ACN

Uns 80 pagesos afectats per l'incendi que va afectar la Ribera d'Ebre i les Garrigues el juny de l'any passat han rebut una notificació de l'Administració on se'ls obliga a retornar els ajuts que han cobrat perquè no han contractat l'assegurança de l'olivera. El president del sindicat Asaja a Lleida, Pere Roqué, ha explicat que hi ha pagesos que ja han ingressat les ajudes i ara les hauran de tornar si no fan l'assegurança. En aquest sentit, considera que s'ha produït un "despropòsit" perquè alguns van al·legar que no volien cobrar la indemnització i l'han cobrat igualment, per la qual cosa "algú no ha mirat bé els papers". En una reunió aquest dimarts a Bovera han plantejat mobilitzacions si Agricultura no es reuneix amb ells.

El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, va assistir a la reunió d'ahir i es va comprometre que l'ens comarcal adoptaria un paper de mediador entre el DARP i la Plataforma i, en aquest sentit, avui ha enviat una carta a la consellera Jordà per tal d'accelerar la trobada amb els afectats. "Hem de ser conscients que les ajudes que s'han rebut, en alguns casos tot i haver presentat al·legacions en contra, computaran com a ingressos i poden afectar negativament en la declaració de la renta dels pagesos, hem de posar-nos ràpid a la feina per evitar qualsevol perjudici derivat d'aquests cobraments" explica Setó, que també posa el focus en el fet que el model d'ajudes pensat per Bovera pot acabar servint de referència per altres catàstrofes com els aiguats de l'octubre passat a la part nord-est de la comarca "Ara ens centrem en Bovera, però d'aquí poc també es veurà com es desenvoluparan les ajudes pels aiguats, amb els preus pagats per arbre cremat a l'incendi (1,33 arbres de secà i 3,5 el de regadiu) serà difícil recuperar-se ràpidament, doncs cal ser conscients que derivat dels aiguats, encara queden moltes pedres i sediments als trossos".

Els afectats volen reunir-se de manera urgent amb la consellera Teresa Jordà o el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Ansón, per exposar-los la situació. A les al·legacions, els pagesos demanaven a la Generalitat que es retirés la clàusula de l'assegurança i per això es renunciava a les subvencions. Tot i això, les han cobrat igualment. La Generalitat posava com a condició a cobrar les indemnitzacions la contractació de l'assegurança per cinc anys.