CULTURA
- Redacció / La Granadella

Les cançons a demanda d’un jove violinista de la Granadella

Genís Gibert, de 16 anys, penja cada dia a les xarxes la interpretació de la cançó que li demanen.

Quan els van dir que es cancel·laven les classes de l'institut de la Granadella, el Genís Gibert i els amics del poble que comparteixen grup de whatsapp van pensar què podrien fer. Una de les idees va ser que entre ells mateixos cada dia proposarien una cançó i el Genís, que aviat farà 16 anys i estudia 4rt de violí al conservatori L'Intèrpret, de Lleida, la tocaria per al grup.

Els primers dies així va ser, però després es va obrir la iniciativa als perfils de Facebook i Instagram de la mare del Genís, Laura Parés, de manera que s'ampliava el cercle; les peticions arriben ara de més gent, no només infants i joves, i el públic també és més heterogeni. Pot passar, naturalment, que les peticions siguin variades, llavors el Genís escull la que li sembla més adient; o també pot passar que algun dia no arribi cap petició i és quan l'intèrpret n'agafa alguna de descartada el dia anterior.

Com que les cançons acostumen a ser de música moderna, moltes partitures no estan disponibles i el Genís se les ha d'empescar per treure la melodia a base d'escoltes de videoclips o spotify. Normalment dedica un parell d'hores als matins a això i a la tarda la mare el grava i penja el vídeo a les xarxes, on rep missatges d'ànims i agraïment. "Els agrada molt, fins ara m'havien sentit tocar només al poble i davant de poca gent, ara em poden sentir cada dia, fent diferents cançons i diferents tipus de música", explica. Tot i que les peces no formen part del repertori d'estudi del conservatori, aquesta iniciativa en xarxa li serveix per practicar l'oïda i la interpretació. "És un a més a més a l'hora d'assajar l'instrument", diu. De moment ha penjat una desena de vídeos amb cançons de grups com Sau, Buhos, Oques Grasses, Miki Núñez o fins i tot Manolo Escobar. Aquesta tarda toca 21 botons, de Blaumut.