CLIMATOLOGIA
- Redacció

L'episodi de pluges torna a omplir rius i fondos

El temporal, iniciat el cap de setmana, deixa quantitats importants però lluny dels aiguats de l'octubre i el gener.

Imatge del pas de la Femosa per Juneda (foto: ADPN La Banqueta)

La Pobla de Cérvoles: 78,4
Vinaixa: 70
Cervià de les Garrigues: 61,8
Arbeca: 50
La Granadella: 47,4
Les Borges Blanques: 47
Juneda: 40-41
Maials: 34,5

Són algunes de les quantitats de litres/m2 registrades a la comarca entre el dissabte i ahir, en el que suposa un episodi notablement plujós, marcat per moltes hores seguides de precipitació i, per tant, amb acumulacions importants d’aigua. A les Borges, per exemple, només ahir van caure 30 l/m2, “cosa poc freqüent”, diu Joan M. Morlans, col·laborador de SomGarrigues entès en la matèria i que recull dades amb un observatori particular.

Tot i ser, tècnicament, també una DANA (depressió aïllada a nivells alts), aquesta vegada ha estat molt diferent dels aiguats de l’octubre i del gener. Aleshores, com ara, també va ploure moltes hores seguides, però la diferència està en la intesitat. Mentre a l’octubre, per exemple, es van registrar a la comarca precipitacions d’entre 150 i 270 litres, segons el poble, ara no s’han superat els 80-90. A diferència de llavors, a més, les Garrigues han quedat lluny de l’epicentre del temporal, situat a les comarques de Barcelona i Girona. A l’octubre i al gener, en canvi, l’epicentre era molt més pròxim.


Fondo del Corb, a Arbeca (foto: F.R:)

No obstant això, el fet que la pluja d’ara hagi caigut sobre un terreny que no ha patit cap calorada i que, per tant, no ha perdut la humitat acumulada en els darrers mesos i els aqüífers encara estaven molt plens, ha fet que aviat en creixés el cabal. A Juneda, per exemple, el riu la Femosa ha augmentat molt la quantitat d’aigua que porta però no ha arribat a sobreeixir el conducte habitual. A Arbeca, els fondos del Corb i del Trull han tornat a baixar a l’ample, però sense la força dels episodis precedents. A Belianes, municipi immediatament anterior del curs del riu Corb, el consistori va fer ahir un avís a la població instant-la a abstenir-se de creuar guals i passos a nivell i a allunyar-se de la llera.

“Tot i ser un aiguat important, el d’aquest abril és un aiguat normal, típic de primavera, amb afectació principal a la costa o en punts de l’interior diferents als nostres però que pot passar cada any”, diu Morlans.


Confluència del Set i el Gorgs a Cervià (foto: M.P.)