PATRIMONI
- ACN / Arbeca , El Cogul

La Roca dels Moros del Cogul i els Vilars d'Arbeca reobren aquest dissabte

Durant els primers quinze dies de reobertura, oferiran l'entrada gratuïta amb la voluntat de facilitar l'accés del públic al patrimoni.

El conjunt rupestre de la Roca dels Moros, al Cogul. FOTO: Oriol Bosch/ACN

El Conjunt d'Art Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul i la fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca tornaran a obrir portes aquest dissabte 13 de juny, seguint les instruccions del pla de desconfinament de la covid-19. Els dos equipaments han dedicat esforços "importants" a implantar mesures que garanteixin la seguretat i protecció de les persones treballadores i visitants i, durant els primers quinze dies de reobertura, oferiran l'entrada gratuïta amb la voluntat de facilitar l'accés del públic al patrimoni. 

El Conjunt d'Art Rupestre de la Roca dels Moros, que depèn de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, obrirà en l'horari habitual i oferiran l'entrada gratuïta fins al diumenge 28 de juny. Les visites , que han reduït el seu aforament habitual, només poden ser individuals o en grups familiars o de convivència. Per la seva banda, la fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca també reobrirà les seves instal·lacions el cap de setmana de 10 a 14h i entre setmana amb reserva prèvia. 

Amb l'objectiu d'oferir espais segurs, les persones responsables d'aquests monuments han implantat mesures i protocols específics de protecció, informació i senyalització, alhora que s'han adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s'han adaptat els horaris i protocols, tant d'atenció al públic, com de neteja, per garantir la correcta atenció als visitants.

Pel que fa als requisits que s'exigeix a les persones que visitin els monuments i jaciments, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels equipaments, respectar la distància física de dos metres i es prioritza el pagament amb targeta de crèdit. Durant la Fase 2, les visites només poden ser individuals o en grups familiars o de convivència. 

Per a les direccions d'aquests equipaments la seva progressiva reobertura és una "molt bona notícia per a tothom, atès que, per una banda, els ciutadans recuperen un patrimoni que es troba al seu servei i, per l'altra, el patrimoni torna a contribuir a la dinamització turística i econòmica del país".